Economic

Recolta de struguri în 2018 va fi cea mai timpurie din ultimele patru decenii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Anul 2018 înregistrează cea mai timpurie recoltă de struguri din ultimii 40 ani, având în vedere că perioada de cules a început cu 14-21 de zile mai devreme. Totodată, producția strugurilor va fi mai mare cu 15% comparativ cu media ultimilor 8 ani și va ajunge la o cantitate estimativă de 15-17 mil. tone. Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului în cadrul conferinței naționale cu tematica „Recolta strugurilor 2018: Bilanț, particularități și valorificare”.

Astfel, potrivit raportului Oficiului Național al Viei și Vinului, în acest an, de pe fiecare hectar vor fi colectate între 4 și 16 tone de ciorchini, care ulterior vor ajunge pe masa consumatorilor sau vor fi transformați în vin. Totodată, productivitatea soiurilor tehnice roșii va fi în creștere cu 15%, în timp ce în cazul soiurilor albe va rămâne la nivelul anului 2017.

Prognozele specialiștilor sunt optimiste și în ceea ce privește calitatea strugurilor mustoși, care s-au copt mai devreme în acest an. Gheorghe Arpentin, director Oficiului Național al Viei și Vinului a menționat: „Prognozele din acest an ne bucură extrem de mult, în condițiile în care strugurii s-au copt mult mai devreme decât de obicei, ceea ce constituie un avantaj pentru producători. În ultimii ani, vedem că volumul producției de struguri este în creștere, dovadă că acțiunile noastre sunt corecte”.

Agricultorii moldoveni speră că vremea se va menține bună în următoarea lună și recolta lor nu va fi distrusă de posibile calamități naturale.

loading...

Comments are closed.