Recomandările IGSU în contextul avertizării de cod portocaliu emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 7-10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu recomandări.

IGSU atenționează cetățenii Republicii Moldova despre riscul consecințelor condițiilor complicate ale vremii. Salvatorii îndeamnă oamenii să evite pornirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă această deplasare este absolut necesară, să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor.

Angajații IGSU recomandă șoferilor să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase.

De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic, cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.

Avertizările salvatorilor vin și în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor. Astfel, minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață. Totodată, pentru a preveni riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm.

În situații excepționale de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență la Servoiciul 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share