Reformă? A ieșit la iveală intenția angajaților compromiși din cadrul CNPF de a se transfera la BNM

De la 1 iulie 2023, Banca Națională a Moldovei (BNM) va prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar.

Pe ultima sută de metri a tranziției și organizării procesului de activitate în format nou în cadrul BNM, deși părea o schimbare promițătoare atât pentru instituțiile de stat, parteneri externi cât și entitățile juridice din Republica Moldova, unele voci îngrijorate au comunicat că mai multe persoane cheie ar putea fi pur și simplu transferate de la CNPF la BNM. În fond lucrurile rămânând neschimbate.

Cum să compromiți o reformă promițătoare

Intenția angajaților compromiși din cadrul CNPF de a se transfera la BNM, ar putea compromite însuși procesul de reformă și bune-intenții inițiale. Despre practicile abuzive din cadrul CNPF, presa a scris în repetate rânduri, iar în spatele acestora, des s-au aflat chiar acele persoane care s-ar putea regăsi după 1 iulie 2023, în cadrul noii organigrame de supraveghere a sistemului financiar non-bancar.

Printre cei care râvnesc să ajungă la BNM, potrivit unor surse, ar fi și Izman Cristina, care s-ar afla într-un conflict de interese având venituri în familie de la companii „autorizate și supravegheate” de departamentul pe care-l conduce în cadrul CNPF.

Potrivit declarației de avere a acesteia, prin intermediul membrului familiei, Izman Valentin și direct prin relații de afaceri, familia Cristinei Izman încasează venituri de la SRL ,,PRODEVIZ” și SRL ,,ONLINE ASSIST” care au legătură directă cu activitatea pe care o desfășoară în cadrul CNPF.

Brokerul de Asigurare-Reasigurare ,,PRODEVIZ” SRL deține licența de broker de asigurări nr. CNPF 000910 din 07.05.2013 valabilă pe un termen nelimitat, este lider pe piața de brokeraj la capitolul încasări de prime de asigurare. Numai pentru anul 2022 Brokerul de Asigurare-Reasigurare ,,PRODEVIZ” SRL a intermediat prime în valoare de peste 164 mln. lei.

Mai mult, fondator la Brokerul de Asigurare-Reasigurare ,,PRODEVIZ” SRL este Bostan Gheorghe, care potrivit surselor, ar fi o rudă apropiată a Cristinei Izman.

În același context, SRL ,,ONLINE ASSIST” are ca principal gen de activitate prestarea serviciilor de call-centru în procedurile de regularizare a daunelor pe asigurările de sănătate peste hotare.

Brokerul de Asigurare-Reasigurare ,,PRODEVIZ” SRL pentru anul 2022 a intermediat prime de asigurare de sănătate peste hotare peste 13 mln lei, iar toate daunele sunt regularizate de SRL ,,ONLINE ASSIST” care are încheiate contracte cu jumătate din companiile de asigurări de pe piața.

Prin coincidență sau nu, SRL ,,ONLINE ASSIST” și Brokerul de Asigurare-Reasigurare ,,PRODEVIZ” SRL își au sediul juridic pe aceiași adresă, imobil ce aparține familiei Cristinei Izman.

Cele două entități legate de familia Izman își desfășoară afacerile în domeniile, care sunt sub autorizare și supravegherea Departamentului de Asigurări din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a cărei șef-adjunct este chiar Izman Cristina.

O altă persoană suspectată de conflicte de interese, care ar putea ajunge la BNM, este Condrea Polina. La moment aceasta exercită funcția de Șef al Direcției analiză și actuariat din cadrul Departamentului de Asigurări a CNPF.

Potrivit declarații de avere a Polinei Condrea, un membru de familie/concubin al Doamnei Condrea Polina a obținut venituri sub formă de salariu (2019 – 133322,29 lei; 2020 – 412990,25 lei; 2021 – 691157,49 lei; 2022 – 866927,12 lei) de la SA ,,ASTERRA GRUP”, o Societate de Asigurări, care desfășoară activitatea de asigurări generale, în temeiul licenței CNPF 000898, 13.09.2011 – eliberată pe un termen nelimitat.

Menționăm că, Polina Condrea, potrivit funcției deținută în cadrul CNPF, are în responsabilitate directă și monitorizează toate rapoartele specializate, prezentate trimestrial de asiguratori, contrasemnează notele și rapoartele aferente proiectelor actelor administrative care vizează calitatea activelor destinate să acopere rezervele tehnice de asigurare (monitorizări, controale, proceduri de remediere financiară etc.), avizarea auditului anual extern, pentru companiile de asigurări și reasigurări din Republica Moldova, inclusiv și pentru SA ,,ASTERRA GRUP”.

În acest sens, Polina Condrea exercită direct activitatea de monitorizare a activității SA ,,ASTERRA GRUP”, participând nemijlocit la elaborarea notelor, rapoartelor și proiectelor de acte administrativ, care ulterior sunt dezbătute în ședinele Consiliului de Administrație a CNPF, știind cu certitudine că se află în conflict de interese prin intermediul raporturilor de muncă a persoanei apropiată acesteia.

Conflicte de interese sau alte situații asemănătoare se remarcă la majoritatea candidaților care intenționează să treacă de la CNPF la BNM (ex: Ciobanu Tatiana etc.).

Ce presupune tranziția atribuțiilor de la CNPF la BNM

Noile atribuții cedate de CNPF către BNM țin de licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

Într-un interviu, viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra explica că în spatele transferului sunt chiar recomandările Fondului Monetar Internațional:

Constantin Șchendra: Pentru că în 2020 a fost adoptată o lege care prevede acest lucru și care trebuie să conducă la consolidarea sectorului financiar. Legea respectivă nu a apărut din senin. Anterior, au existat mai multe recomandări ale Fondului Monetar Internațional în acest sens, iar în raportul de țară recent, precum și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare din 2021, FMI se referă din nou la necesitatea acestui transfer. Prin urmare, dacă s-a adoptat o astfel de lege, înseamnă că toată lumea a fost de acord că pe piața financiară lucrurile sunt extrem de interconectate și că e nevoie de o arhitectură mai puternică și mai integrată a acesteia. Astfel s-a decis ca practica unificării reglementărilor și supravegherii acestor două sectoare, aplicată cu succes la nivel internațional, să fie preluată și în Republica Moldova.

BNM despre personalul care urmează să fie angajat în noua subdiviziune

Contactați telefonic de Paranteze.MD, serviciul de presă al BNM ne-a comunicat că nu cunosc detalii despre procesul de angajări și să adreseze întrebările printr-un e-mail. La momentul publicării știrei, deși au trecut 3 zile de la expedirea e-mail-ului cu întrebări către serviciul de presă al BNM, așa și nu a fost transmis un răspuns. Cert este un moment, BNM cunoaște despre aceste riscuri, ba mai mult, pe acest subiect ar fi fost sesizați chiar și de către unii deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Sursa: Paranteze.MD

Total
0
Shares
Total
0
Share