Alte știri

Reforma Guvernului Sandu: Statul nu va mai achita concediu de boală și obligă angajatorii să plătească!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Maiei Sandu a făcut o nouă reformă. De la 1 iulie curent, angajatorii vor fi obligați să achite concediile de boală muncitorilor – statul nu se va mai ocupa cu aceste cheltuili.

Astfel, angajatorul va fi obligat să achite din banii proprii indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă a angajatului cauzată de boli sau de accidente nelegate de muncă pentru primele cinci zile calendaristice. Însă nu mai mult de 15 zile pe parcursul unui an, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă ale aceluiaşi angajat.
 
Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), stabilirea indemnizaţiei de către angajator se va efectua în baza certificatului medical în original, pe suport de hârtie. În cazul pierderii certificatului medical, angajatorul va stabili indemnizaţia în baza duplicatului eliberat în modul stabilit. Cuantumul lunar al indemnizaţiei plătite din mijloacele financiare ale angajatorului va constitui 75% din salariul mediu al angajatului.
 
Casele teritoriale de asigurări sociale vor stabili şi calcula indemnizaţia începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă. Iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – din prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului. Indemnizaţia se va achita din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, casele teritoriale de asigurări sociale vor stabili şi vor calcula indemnizaţiile cauzate de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav – începând cu prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă. Indemnizaţiile se vor achita din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
 
Începând cu 1 iulie este modificată şi baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă. Baza de calcul va constitui venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate şi achitate contribuţii individuale de asigurări sociale.
sursa: Tv8.md
loading...

Comments are closed.