Reghina Apostolova, deputatul Partidului ”ȘOR”, participă la o conferință interparlamentară CSI

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, participă, în perioada 13-15 decembrie, la cea de-a III-a Conferință internațională cu genericul „Rolul interacțiunii fracțiunilor partidelor și blocurilor politice în cooperarea interparlamentară în CSI”, care se desfășoară la Moscova. Ea a ținut și un discurs la eveniment, în care a subliniat importanța cooperării politice în spațiul CSI la nivel de legislatori.

„Astfel de conferințe urmau să contribuie la aprofundarea experienței în cooperarea interparlamentară, acumulate de țările participante în cei 30 de ani de existență a CSI și vor forma vectorul dezvoltării relațiilor interstatale. Așa a fost în cazul celor mai multe țări, însă, cu regret, Moldova este un exemplu aparte, dar care demonstrează, cât se poate de bine, importanța diplomației interparlamentare și contactelor la nivelul reprezentanților puterii legislative”, a menționat Reghina Apostolova.

Ea a informat participanții la conferință despre faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu a capturat instituțiile statului și a instaurat dictatura. De asemenea, Chișinăul oficial s-a poziționat demonstrativ pe linia de distrugere a relațiilor cu partenerii istorici ai Republicii Moldova.

„După ce s-a întors spre Occident, tradițional, Moldova nu participă la ședințele structurilor CSI, ci lucrează consecvent asupra demontării relațiilor cu Rusia și ceilalți parteneri din organizație și, în pofida neutralității consfințite în Constituția, promovează un curs de subordonare a politicii moldovenești intereselor țărilor din Vest”, a mai spus Reghina Apostolova.

Ea a criticat recentele declarații ale președintelui Republicii Moldova și ale unor deputați PAS, potrivit cărora țara noastră ar trebui să părăsească CSI, și a subliniat că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, încearcă să păstreze și să dezvolte dialogul cu partenerii din Est. Un exemplu în acest sens este cooperarea strânsă a lui Ilan Șor și echipei sale cu oficialii din Duma de Stat, care a permis deblocarea exporturilor de fructe și legume din Republica Moldova pe piața rusă. În context, Reghina Apostolova i-a mulțumit pentru contribuție președintelui Comitetului pentru relații internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluțki.

„În această situație critică pentru țara mea, cooperarea interparlamentară a devenit, practic, singura platformă de cooperare între țări și a demonstrat rezistența la astfel de lovituri. Mă refer, în primul rând, la contactele pe care le-a menținut partidul pe care îl reprezint cu conducerea Dumei de Stat, iar rezultatul lor a fost anularea de către „Rosselhoznadzor” a restricțiilor la importul producției moldovenești. Este un exemplu elocvent al potențialului unic pe care îl reprezintă cooperarea interparlamentară în această perioadă extrem de schimbătoare a istoriei noastre”, a specificat Reghina Apostolova.

Deputatul a subliniat că, doar împreună, popoare frățești din CSI vor putea opune rezistență la acțiunile distructive ale Occidentului. De asemenea, ea a amintit că însăși Maia Sandu a recunoscut că Moldova nu poate renunța la calitatea de membru al CSI, deoarece este legată de o serie de acorduri pe termen lung. Reghina Apostolova și-a exprimat încrederea că și summit-ul informal al CSI, care se va desfășura, la sfârșitul acestei luni, la Sankt Petersburg, va consolida relațiile interparlamentare. Delegațiile participante la eveniment au avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, iar astăzi se vor întâlni cu membrii fracțiunilor parlamentare din Duma de Stat. În deplasarea la Moscova, din partea Partidului „ȘOR”, a fost delegată și vicepreședintele raionului Orhei, Irina Bogaciuc.

Total
0
Shares
Total
0
Share