Alte știri

Regimul de autoizolare este valabil până la 31 august 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legal, regimul de autoizolare este valabil până la 31 august 2020, informează Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Prin hotărârea CNESP din 24 iulie 2020, a fost prelungită până la data de 31 august 2020 inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, starea de urgenţă în sănătate publică, declarată prin Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a CNESP, cu posibilitatea de revizuire a termenului dat în funcţie de
evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional.

Totodată, au fost reiterate măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, valabile pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică, conform Anexei nr. 1.

Potrivit Anexei nr. 1 la hotărârea din 24 iulie 2020, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

În hotărârea CNESP din 24 iulie 2020, precum și în Anexa nr. 1 nu este indicat vreun termen limită pentru aplicarea regimului de autoizolare, iar aceasta înseamnă că măsura se aplică în mod obligatoriu până la 31 august 2020.

“În cadrul ședinței s-a discutat despre posibila anularea a acelui regim de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii noștri de peste hotare. Am ieșit cu această propunere în fața comisiei. Din păcate, nici specialiștii epidemiologi și nici o bună parte din colegii din Guvern nu au susținut această propunere. În țările unde avem cei mai mulți cetățeni RM, se atestă un număr mare de de cazuri noi de Covid”, a declarat premierul Ion Chicu, după ședința CNESP din 24 iulie 2020.

Premierul spunea că, în funcție de evoluția cazurilor de import pe parcursul primei săptămâni a lunii august, urmează să se ia o decizie în privința regimului de autoizolare.

Declarația lui Chicu a fost înțeleasă greșit de presă și societate, fiind interpretată hotărârea, precum că regimul de autoizolare este valabil doar până la 07 august 2020, deși în documentul oficial nu este indicat acest termen limită.

Potrivit lui Nicolae Furtună, directorul ANSP, autoizolarea rămâne în vigoare și ar putea fi menținută fără modificări majore și după 7 august 2020, deoarece situația privind COVID-19 în țările de unde revin moldovenii nu este mai bună. Mai mult, și în țările învecinate sunt menținute aceste restricții.

După cum spunea Furtună la conferința de presă din 31 iulie 2020, autoizolarea este o măsură de sănătate publică și este instituită pentru a preveni infecția cu noul coronavirus.

loading...

Comments are closed.