Regimul duty-free și pe înțelesul lui Alaiba: Guvernul explică în detaliu modificarea propusă

Guvernul nu a renunțat la ajustarea ce vizează restituirea sumei accizei achitate de către agenții economici autohtoni pentru mărfurile produse sau importate (materia primă) care ulterior sunt livrate agenților economici ce administrează activitatea magazinelor duty-free (intrarea în vigoare: 01.05.2020), măsură criticată de opoziția parlamentară și extraparlamentară.

Astfel, în cadrul ședinței de astăzi, Executivul a revotat această modificată legislativă, iar producătorii autohtoni vor putea să-și restituie accizele achitate pentru mărfurile accizate livrate în magazinele aflate în zona de frontieră a Republicii Moldova, la intrarea în țară.

Potrivit Guvernului, în cazul nerestituirii accizei pentru mărfurile autohtone livrate în magazinele duty-free, acestea se percep dublu, odată de către agenții economici autohtoni la etapa de producere pentru materia primă procurată sau importată, și a doua oară la etapa de comercializare de către agenții economici care administrează activitatea magazinelor duty-free.

În schimb, pentru marfa introdusă direct în regim vamal duty-free, acciza se achită doar pentru mărfurile supuse accizei comercializate în magazinul duty-free amplasat la intrare, sau pe teritoriul Republicii Moldova, către agenții economici care administrează activitatea magazinelor duty-free urmare a comercializării acestora, fapt ce pune în condiții inegale mărfurile livrate de pe teritoriu și cele importate.

Referitor la această modificare, deputatul Dumitru Alaiba, PAS, susține că restituirea accizei va promova contrabanda cu produsele alcoolice și țigări prin frontiera la hotar cu regiunea separatistă din stânga Nistrului. Potrivit acestuia, producătorii locali de alcool și țigări vor efectua livrări în Transnistria, în special fictive, iar după aceasta se vor lua în cont accizele achitate, care pot fi restituite. Acesta este unicul motiv pentru care PAS nu poate susține anularea prevederii care a ajuns în lege datorită Guvernului ACUM al Maiei Sandu, a spus Alaiba.

Totuși, cele afirmate de către Dumitru Alaiba sunt demontate de Ion Prisăcaru, fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat în perioada guvernării PLDM. Prisăcaru menționează că așa zisele exporturi în stânga Nistrului nu sunt efectuat în afara zonei vamale a Republicii Moldova, deci nu se consideră export și nu se restituie nimic.

”Agentul economic din Transnistria nu are relații fiscale cu sistemul bugetar al Republicii Moldova, dar nici export nu avem, pentru că Transnistria e parte componentă a Republicii Moldova”, a concretizat fostul șef al SFS, fiind întrebat despre situația descrisă mai sus.

”Conform Codului Vamal, teritoriul din stânga Nistrului este parte a teritoriului vamal al Republicii Moldova”, a afirmat și Veaceslav Balacci, fost șef de Direcție la Serviciul Vamal, actual consultant în domeniul vămuirii.

Amintim că Dumitru Alaiba este și fondatorul Centrului de Politici și Reforme, pretinzând că acestă organizație face expertize în mai multe domenii, în special în domeniul fiscal și economic.

Total
0
Shares
Total
0
Share