Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea celui mai vechi partid de opoziție liberală din țară, Partidul Libertății Poporului (Parnas), conform informațiilor furnizate de site-ul independent Mediazona.
Parnas reprezinta a doua versiune a Partidului Republican al Rusiei, înființat inițial în 1990 și care milita pentru drepturile omului și federalism înainte de a fi și el dizolvat. Membrii Parnas au fost persecutați și asasinați în ultimii ani.
Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost primul ministru al președintelui Vladimir Putin în perioada 2000-2004, a fugit din Rusia după ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022.
Potrivit raportului Mediazona din sala de judecată, Curtea Supremă a Rusiei a dat dreptate cererii Ministerului Justiției de a lichida Parnas.
Ministerul Justiției a argumentat că numărul de birouri al Parnas s-a redus la mai puțin de jumătate din regiunile Rusiei.
Curtea a inclus teritoriile ucrainene ocupate de Rusia în evaluarea sa, lucru contestat de Parnas „pentru că acolo nu există autorități executive deplin funcționale”.
Decizia de joi se aseamănă cu hotărârea Curții Supreme din 2007 de a dizolva predecesorul Parnas, Partidul Republican al Rusiei.
Parnas a fost înființat trei ani mai târziu de Kasianov și de alte figuri importante ale opoziției, printre care se numără Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în fața Kremlinului în 2015.
Alte figuri importante ale Parnas, Vladimir Kara-Murza și Ilya Yashin, execută în prezent pedepse cu închisoarea pentru acuzații legate de opoziția față de războiul Rusiei din Ucraina.
Criticii Kremlinului, precum Alexei Navalnîi și partidul liberal de opoziție Yabloko, au luat în considerare în anii precedenți, dar au respins în cele din urmă, unirea forțelor cu Parnas.
În ultima campanie majoră pentru parlamentul rus în 2016, Parnas a obținut mai puțin de 1% din voturi, iar Kasianov s-a retras din cursa pentru președinția din 2018.
Decizia Curții Supreme nu a intrat încă în vigoare și poate fi atacată în instanță.
Amintim că un proces similar este și în Republica Moldova, unde pe rolul Curții Constituționale se află cererea Guvernului PAS și al Maiei Sandu cu privire la verificarea constituționalității Partidului Șor, aceasta fiind o formațiune aflată în opoziție cu actuala guvernare. Următoarea ședință la CC va avea loc tocmai în a doua decadă a lunii iunie, iar o hotărâre finală ar putea fi adoptată în curând.