Reglări de conturi? Dumitru Popov, dublu campion mondial, lipsit de către Maia Sandu de premii și distincţii de stat

Sportivii moldoveni, care aduc faimă țării și promovează valorile naționale peste tot în lume, au fost și sunt sprijiniți și încurajați într-o oarecare măsură de autorități pentru rezultatele obținute.

Din păcate, așa se întâmplă nu cu toți campionii care impun onoruri drapelului și imnului țării noastre la unele dintre cele mai mari și prestigioase competiții sportive pe de mapamond.

Astfel s-a produs și în cazul multiplului campion național, dublu campion mondial printre veterani la lupte greco-romane (anul 2018 în Rusia – anul 2019 în Georgia) și medaliat cu bronz în octombrie anul curent, la campionatul mondial desfășurat în Grecia – Popov Dumitru Alexandru.

Sportivii de performanţă – gladiatorii zilelor noastre

La cât de mare ca sportiv este Dumitru și câtă străduință a depus pentru a îmbogăți filele de istorie a Republicii Moldova cu performanțele sportive obținute de acesta, la atât de modest și sârguincios este.

Mai exact, la liceul din satul de baștină – Mileștii Mici, raionul Ialoveni, activează un club sportiv de luptă greco-romană (clasică) în numele lui Dumitru Popov, decizia în acest sens fiind luată de antrenor, discipoli și localnici. Din motiv că clubul sportiv este unul relativ tânăr și ca multe altele se confruntă cu probleme financiare, pe parcursul ultimilor ani, Dumitru Popov a venit cu anumite contribuții financiare în măsura posibilităților sale.

La fel, devenind deja o tradiție discretă, Dumitru își achită personal cotizațiile și celelalte cheltuieli aferente participării la competițiile internaționale și în special la campionatele mondiale menționate, deși de nenumărate ori selecționata Italiei – cea cu care sportivul merge în permanență la campionate (din lipsa de perspective, Dumitru Popov a fost nevoit să părăsească Republica Moldova plecând cu traiul și munca într-un oraș din Italia de unde face remitențe acasă inițiind împreună cu părinții o afacere în agricultură), i-a propus să se lupte sub drapelul Italiei, statul situat în Europa de Sud fiind gata să-și asume toate cheltuielile financiare.

Însă, fiind un om al principiului și cel care stă în permanență cu gândul la patrie, eroul nostru își asumă toate cheltuielile și de fiecare dată, la orice competiție sportivă, acesta alege să lupte ca reprezentant al Republicii Moldova, sub drapelul național.

Nepăsarea autorităților – precedent periculos pentru ramura sportivă a țării

La data de 02 decembrie, anul curent, treisprezece sportivi din țara noastră care au obținut performanțe remarcabile la Jocurile Olimpice și Paralimpice 2021, din Tokyo, au fost premiați la Guvern, în cadrul unei ceremonii oficiale, cu participarea inclusivă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierului Natalia Gavrilița.

Pentru premierea olimpicilor, dar și a celor care au contribuit la pregătirea lotului olimpic – antrenorii și medicii, Executivul a alocat circa 11 milioane de lei.

De ce MULTIPLUL CAMPION Dumitru Popov a fost lipsit de premiu și distincţie de stat? Maia Sandu politizează și sportul?
Sursa: Președinția Republicii Moldova

În alocuțiunea sa, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat că activitatea fizică și sportul sunt catalizatori ai schimbării sociale pentru dezvoltare.

„Vrem să construim o societate care prețuiește și practică sportul și cultura fizică nu declarativ, ci prin acțiuni concrete. Vrem să creăm condiții pentru creșterea viitorilor campioni din rândul tinerilor din țara noastră. Putem face acest lucru împreună”.

La rândul său, Prim-ministrul Natalia Gavrilița a subliniat că „în pofida tuturor greutăților reușiți să  promovați imaginea țării în lume, să-i oferiți notorietate, strălucire și apreciere internațională. În momentul în care drapelul Republicii Moldova flutură pe podium, iar imnul răsună în cadrul ceremoniilor olimpice, în fiecare casă este sărbătoare. Munca dumneavoastră trebuie răsplătită, iar aspirațiile – susținute”.

Este rușinos pentru Prim-ministrul țării care, a uitat să menționeze în discursul său în fața tinerilor talente că nu tocmai toți sportivii care flutură drapelul țării pe podium, sunt apreciați prin oferirea distincțiilor, premiilor sau măcar a diplomelor de către stat.

În context, autoritățile naționale de toate nivelele au omis discriminatoriu măcar să menționeze în cadrul unui jalnic comunicat de presă, briefing sau printr-o postare pe Facebook, despre aceste reușite istorice obținute în ultimii ani de către Dumitru Popov, nemaivorbind de susținere și promovare.

Fiind întrebat, sportivul campion Dumitru Popov a declarat că tare nu vrea să creadă că ignorarea reușitelor lui și discriminarea se datorează relațiilor de rudenie cu fratele său, Ruslan Popov, adjunctul suspendat al Procurorului General, care la moment este urmărit penal, incriminându-i-se deținerea afacerii părinților și fratelui.

Sursa: Sinteza.ORG

Total
0
Shares
Total
0
Share