Alte știri

Renato Usatîi și Partidului Politic „Patria” au câștigat la CEDO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză lui Renato Usatîi și Partidului Politic „Patria”, exclus în anul 2014 din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care atunci se afla în capul listei Partidului Politic „Patria” a declarat marți, 4 august, la o conferința de presă că „decizia pronunțată de judecătorii CEDO este o mare victorie pentru noi, pentru toată echipa Partidului Nostru, pentru toată echipa Partidului Politic „Patria”, cu ajutorul căruia am avut posibilitatea să participăm la campania electorală a alegerilor parlamentare din 2014, dar nu am avut posibilitatea de a ajunge în alegeri, iar cetățenii să-și exprime votul.”

„În 2014, în mod abuziv și banditesc, organizat pe atunci de cetățeanul Plahotniuc și complicii săi – Vlad Filat, Gheorghe Cavcaliuc, Iurie Ciocan, Mihai Poalelungi, Ion Pleșca, Vasile Gafton, care nici până acum nu înțeleg ce face la CEC, au scos ilegal Partidul Politic „Patria” din alegerile parlamentare”, a declarat Renato Usatîi la conferința de presă.

Liderul PPPN a mai afirmat că ilegalitatea din 2014 a fost punctul de pornire al unui întreg lanț de alte fărădelegi cum ar fi adoptarea de către Parlament a unei serii de decizii dubioase cum ar fi sistemul mixt de vot, care a pus bazele actualului Legislativ, la fel de nelegitim și nereprezentativ.

„Aceste ilegalități constituie o premisă pentru ca Curtea Constituțională să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 și 2019”.

Usatîi a mai declarat că va acumula toate materialele necesare cu care se va adresa Procuraturii Generale pentru a investiga crearea și activitatea unei grupări criminale organizate, condusă de Vladimir Plahotniuc.

Unul dintre cei doi avocați care a reprezentat Partidul Politic „Patria” în toate instanțele naționale și CEDO, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la înalta curte de la Strasbourg a declarat că această zi este semnificativă nu doare pentru Partidul Nostru, ci și pentru întreaga Republică Moldova, dar și pentru întreaga Europă.

„CEDO a pronunțat o hotărâre extraordinar de importantă pentru R.Moldova și pentru toată Europa, recunoscând că toate hotărârile instanțelor naționale au fost absolut arbitrare”.

Potrivit avocatului, „decizia pronunțată astăzi este împotriva întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova, instanțele judecătorești ale căreia au călcat în picioare toate drepturile acestui partid și membrilor săi. De asemenea, acest caz arată cu lux de amănunte că cizma polițienească nu este compatibilă cu noțiunea de parlamentarism.”

„Cred sincer că aceasta o să fie ultima încercare la care a fost supus Partidul Nostru, formațiune ce va fi liberă pe viitor să-și desfășoare activitatea așa cum prevede legea.”

Cel de-al doilea avocat al Partidului Politic „Patria”, Igor Pohilă și-a exprimat speranța că decizia de azi va închide acea cutie a pandorei care a fost deschisă în anul 2014 și în acest fel a dat curs unui șir întreg de ilegalități.

De menționat că CEDO a acordat partidului reclamant 7,500 Euro cu titlu de prejudiciu moral, bani care, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, vor fi transferați Spitalului Clinic Bălți.

loading...

Comments are closed.