Reporterii, cameramanii, dar și personalul auxiliar din cadrul instituțiilor media, ar putea beneficia de vaccinuri anti-COVID-19 în etapa a II-a de imunizare

Pe lângă reporteri și cameramani, și personalul auxiliar din cadrul instituțiilor media va putea beneficia de vaccinuri la etapa a II-a de imunizare anti-Covid-19, au anunțat pe 6 aprilie reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP). Precizările vin după ce, cu o zi mai devreme, Ministerul Sănătății a dat asigurări că jurnaliștii vor fi incluși în categoria persoanelor eligibile pentru imunizare în ordine prioritară, potrivit unui  răspuns oficial expediat Celulei de criză a jurnaliștilor, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent, relatează media-azi.md.

În cadrul conferinței de presă săptămânale a ANSP, medicul epidemiolog Alexei Ceban a precizat categoriile beneficiarilor de vaccinuri din rândul reprezentanților mass-media. „Cu prioritate, aceste vaccinuri vor fi acordate celor care nemijlocit sunt în teritoriu [jurnaliști care fac muncă de teren, n.r.], sunt în deplasări. Aceștia sunt reporterii, cameramanii. Desigur, în listă poate fi inclus și personal auxiliar, deoarece în instituțiile care reprezintă mass-media, în care există aglomerare, acestea trebuie să fie vaccinate”, a explicat Alexei Ceban.

El a adăugat că în ordinea priorităților se află și personalul din sistemul educațional: „Ne vom gândi la procesul de vaccinare separat și pentru mass-media. La moment, este vorba de cel cu specific general, adică în teritoriul deservit, acolo unde se află instituția, se va aplica la centrul de vaccinare care se află în nemijlocită apropiere”.

Alexei Ceban a trecut în revistă câteva aspecte de care ar trebui să țină cont administrația unei instituții media în procesul de imunizare:

Lista cu personalul eligibil pentru vaccinare se întocmește ținând cont de activitatea și funcția deținută de fiecare persoană (reporter, cameraman etc.);

Demersul trebuie să conțină numele, prenumele, IDNP-ul, sexul și vârsta persoanelor, precum și adresa instituției care poate organiza tot personalul pentru a se vaccina;

Lista trebuie întocmită integral de către instituția mass-media;

Ulterior, această listă trebuie transmisă instituției medico-sanitare din apropierea adresei redacției sau centrului de vaccinare teritorial care se află în apropiere.

Medicul epidemiolog a precizat că ANSP și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, a elaborat o platformă online de programare a persoanelor eligibile pentru vaccinare, care va fi lansată după ce Republica Moldova va fi asigurată cu un număr mai mare de doze cu ser anti-Covid-19. Prin intermediul platformei, programarea se va face online, în baza unui link activ ce va fi afișat pe paginile oficiale ale autorităților. Acolo va putea fi selectat centrul de vaccinare și localitatea, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor, precum și ziua și ora vaccinării.
Potrivit ANSP, în prezent, Republica Moldova deține peste 12.000 de doze cu ser Pfizer/BioNTech, care se află în depozitul național de vaccinare și care sunt destinate vaccinării repetate, și circa 36.000 de doze AstraZeneca, care se află în depozitele agenției. Peste 50.000 de persoane (1,5%) din numărul total al populației au fost vaccinate până în prezent, dintre care 57% sunt lucrători medicali.

Anterior, Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în vederea apărării drepturilor și intereselor reprezentanților mass-media în perioada de criză pandemică, a solicitat MSMPS să includă reprezentanții mass-media din prima linie și angajații redacțiilor care se află în contact direct cu ei în categoria persoanelor care vor beneficia de vaccinul anti-Covid-19 în etapa a II-a de imunizare. Demersul Celulei de criză a jurnaliștilor a fost expediat Ministerului Sănătății după ce jurnaliștii nu s-au regăsit printre grupurile prioritare eligibile pentru vaccinare în etapa a II-a, chiar dacă, inițial, instituția dădea asigurări că reprezentanții mass-media vor putea fi imunizați anti-Covid-19 de rând cu angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share