Reprezentanții OMS au întreprins o vizită de lucru la Tiraspol și vor veni cu un set de recomandări privind lupta împotriva COVID-19 în regiune

La solicitarea Chișinăului, delegația ONU, condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a întreprins o vizită tehnică în data de 6 mai la Tiraspol, după alte vizite similare la Bălți și Cahul.

Această vizită tehnică se înscrise în dimensiunea răspunsului la pandemia COVID-19, situația epidemiologică și măsurile de sănătate publică întreprinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Prin urmare, astăzi, 8 mai, s-a desfășurat o întrevedere de follow-up între viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic cu Coordonatorul Rezident al ONU, Simon Springett și  reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych cu privire la vizita OMS din teren.

Reprezentanții OMS și UNICEF au luat cunoștință de nivelul de organizare a serviciilor de sănătate în lupta și controlul pandemiei, vizitând mai multe instituții medicale și de îngrijiri pe termen lung. Un accent special a fost pus pe supravegherea și evaluarea riscurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, gestionarea cazurilor și testarea.

De asemenea, ofițerii tehnici din domeniul sănătății din cadrul OMS și UNICEF au subliniat importanța deosebită a protejării lucrătorilor medicali din prima linie, precum și respectarea de către populație a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, cum ar fi păstrarea distanței sociale și igiena mâinilor.

Reprezentanții OMS au informat despre rezultatele vizitei în regiune și au formulat recomandări pentru activitățile ulterioare, în conformitate cu acțiunile Organizației Națiunilor Unite la nivel mondial de luptă împotriva COVID-19. Potrivit acestora, în perioada imediat următoare, OMS va prezenta autorităților constituționale ale Republicii Moldova un set de recomandări privind supravegherea epidemiologică, prevenirea și controlul infecției, depistarea precoce și managementul clinic al COVID-19 după vizita din regiunea transnistreană.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, le-a mulțumit reprezentanților OMS pentru deschidere și cooperare și a apreciat sprijinul oferit. „Având în vedere autoizolarea regiunii transnistrene, este o contribuție substanțială la înțelegerea situației reale din teren și la formularea măsurilor de răspuns de către autoritățile constituționale. Pentru noi, este important să asigurăm dreptul la viață și sănătate pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, a declarat Cristina Lesnic.

Precizăm că vizita OMS la Tiraspol, a fost însoțită de reprezentanții OSCE.

Totodată, reamintim că, sub pretextul măsurilor de limitare a pandemiei de COVID-19, autoritățile de facto de la Tiraspol au întreprins acțiuni de autoizolare și de îngrădire a liberei circulației pe ambele maluri ale Nistrului și împiedicarea exercitării efective a drepturilor omului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share