Reprezentanții PSRM au participat la conferința ”Moldova fără PAS”

Astăzi, deputații PSRM, Grigore Novac și Bogdan Țîrdea, au participat la conferința ”Moldova fără PAS”, organizată la Chișinău de Platforma ”Dialog European” și Centrul de Consultanță Politică ”Intellect Group”. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai clasei politice, ai societății civile, experți, cetățeni simpli, interesați în elaborarea mecanismelor de restabilire a statului de drept și a unui proces politic normal în țara, a democrației și libertății de exprimare.

În luarea sa de cuvânt, Grigore Novac, deputat BCS, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice, a remarcat practicile defectuoase aplicate de partidul PAS în actul de guvernare. Inițial deputatul a menționat lipsa de cunoștințe, abilități și experiență a deputaților PAS în procesul de adoptare a legilor. ”Se votează la pachet, fără organizarea unor dezbateri cu partidele din opoziția parlamentară și extraparlamentară, fără să se cunoască cel puțin subiectul pus în discuție. Deciziile neghioabe, adoptate de ei, sunt resimțite de întreaga populație”.

Totodată, deputatul socialist a criticat reformele promovate de guvernarea PAS și modalitatea de organizare a referendumului. ”Nici nu mai știu câte modificări au fost operate la legea cu privire la Procuratură, care a fost adoptată în 2016 cu expertiza partenerilor europeni. Legile sunt amendate după bunul plac al PAS fără să se țină cont de cele mai elementare principii, inclusiv de principiul separării puterilor în stat”, a remarcat Novac.

Parlamentarul socialist a subliniat că în rezultatul reformelor implementate, în anul 2023 comparativ cu anul 2022 a fost înregistrată o creștere de 27,8 % a cererilor depuse la CEDO și cazurilor de condamnare a Moldovei, în anul 2022 în Moldova erau reținute ilegal zilnic trei persoane nevinovate, în penitenciarele statului au loc omoruri, ”iar ei ne vorbesc de integrare europeană”.

”Cu așa reforme și așa statistici, nici copii noștri nu au șansa să vadă aderarea la UE”, a punctat Grigore Novac.

Bogdan Țîrdea a menționat acțiunile PAS care distrug Moldova. Potrivit deputatului, prăbușirea în anul 2023 a PIB-ului cu 6%, o inflație de circa 30% în anul trecut, închiderea universităților și a întreprinderilor, exodul masiv al populației, dar, cel mai important, creșterea indicatorului de sărăcie de la 24% în 2020, la 31% în 2024 – sunt indicii clare ale impotenței și incompetenței acestei guvernări și a faptului că această guvernare trebuie să plece.

Totodată, deputatul a chemat toată clasa politică, intelectualitatea și societatea să nu se teamă s-o critice și s-o acuze pe Maia Sandu, care este principala vinovată de ceea ce se întâmplă în țară. ”Ea a participat la furtul miliardului, la concesionarea aeroportului. Ea a adus în frunte acest partid, ea a numit personal pe toți miniștri, toți judecătorii, a eliminat judecătorii la Curtea de Apel, a dat comandă să fie arestat procurorul general, a salutat contractul de achiziționare a gazelor, semnat de Andrei Spânu etc.”.

Bogdan Țîrdea a concluzionat că asemenea mese rotunde trebuie continuate, iar comunicarea trebuie intensificată, deoarece este un mecanism care poate contribui la schimbarea situației în care ne aflăm, unde un partid compromis, care nu are nimic cu interesul național, valorile democratice și chiar cu valorile europene despre care așa de mult trâmbițează, conduce țara și se bucură de sprijin extern.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share