Republica Cehă achiziționează din Israel 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune

Guvernul ceh a anunţat miercuri că va achiziţiona din Israel 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acţiune I-Derby, pentru a-şi întări capacităţile de apărare într-un moment în care războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, scrie Agerpres.ro

Membră a NATO, Praga va plăti 2,8 milioane de coroane ceheşti (120 de milioane de dolari) pentru a achiziţiona aceste rachete fabricate de compania israeliană Rafael, ce ar urma să fie livrate până în octombrie 2027.

Rachetele pot distruge drone, elicoptere, avioane şi rachete cu o rază de 80 de kilometri şi la o altitudine de 20 de kilometri.

“Războiul din Ucraina a arătat importanţa apărării împotriva atacurilor aeriene, fie că este vorba de drone sau de forţe aeriene standard”, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, într-un comunicat.

Rachetele I-Derby vor veni să completeze patru baterii de sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Spyder, fabricate de asemenea de Rafael, pe care Praga le va primi în cadrul unui contract încheiat în 2021, în valoare de 630 de milioane de dolari, a precizat Ministerul Apărării ceh.

Acordul asupra rachetelor urmează să fie semnat până la sfârşitul anului, precizează comunicatul.

Republica Cehă a furnizat Ucrainei un ajutor militar substanţial de la declanşarea invaziei ruse.

Ea s-a angajat să îşi crească bugetul pentru apărare la 2% din Produsul Intern Brut (PIB), conform cerinţelor NATO, începând cu 2024.

În septembrie, Republica Cehă a semnat un acord de 6,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 24 de avioane de luptă americane F-35.

Republica Cehă menţine relaţii strânse cu Israelul, numărându-se printre cei mai fideli aliaţi ai acestuia în Europa.

Premierul ceh, Petr Fiala, efectuează în prezent o vizită în Israel, pentru a exprima sprijinul ţării sale după atacul sângeros comis pe 7 octombrie de militanţi Hamas.

Total
0
Shares
Total
0
Share