Republica Cehă va investi 1,5 milioane Euro în îmbunătățirea siguranței alimentare în Republica Moldova

Republica Moldova va beneficia de sprijin în domeniul fitosanitar prin intermediul unui nou proiect în valoare de circa 1.5 milioane Euro, finanțat de Republica Cehă, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova (MAIA).

În acest sens, astăzi, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între MAIA, ANSA, Laboratorul Central Fitosanitar și Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă (ÚKZÚZ).

„Anul a început cu lucruri bune și cu noi colaborări. Acest pas susținut de Guvernul Cehiei este unul semnificativ pentru a reuși consolidarea capacităților noastre de control fitosanitar”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Potrivit MAIA, scopul principal al proiectului este aplicarea eficientă a măsurilor preventive, care vor duce la minimizarea sau remedierea impactului negativ al problemelor fitosanitare, inclusiv la reducerea riscurilor de răspândire și introducere a organismelor dăunătoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi în primul rând operatorii economici din domeniul agricol din Republica Moldova, care vor avea la dispoziție atât autoritatea de control cu o capacitate îmbunătățită de detectare și evaluare a impactului organismelor dăunătoare, cât și laboratoare cu o capacitate analitică fortificată, care vor efectua analize exacte și veridice prin metode de diagnosticare rapide, cu sensibilitate înaltă, absolut validate. În final, beneficiari sunt și cetățenii Republicii Moldova, precum și cei din țările importatoare de produse agricole moldovenești, care vor consuma produse agricole inofensive de calitate superioară. Indirect, economia întregii țări va avea de câștigat, pentru că în condiții fitosanitare mai bune, produsele agricole vor deveni mai competitive, atât pe piața națională, cât și pe cea externă, se prevede în comunicat.

Total
0
Shares
Total
0
Share