Republica Moldova accelerează în tranziția spre energia regenerabilă

Republica Moldova înregistrează progrese importante în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, în special în sectorul fotovoltaic și eolian. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prin schema de sprijin „tarif fix”, au fost construite și puse în funcțiune centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 132,5 MW dintr-un total alocat de 155 MW. Diferența de 22,5 MW urmează să fie instalată până la finele anului 2025. Aceste centrale vor produce anual circa 159 milioane kWh, echivalentul consumului a aproximativ 112.000 de gospodării casnice, informează telegraph.md

Totodată, ANRE a confirmat statutul de producător eligibil mic pentru dezvoltarea centralelor eoliene cu o capacitate totală de 32 MW. Acestea urmează să fie puse în funcțiune treptat, până în 2027, și vor genera anual circa 84 milioane kWh, asigurând consumul a aproximativ 59.000 de gospodării.

Cota maximă de capacitate pentru instalațiile eoliene mari (0,5 MW – 4 MW) a fost deja atinsă, fiind confirmat statutul de producător eligibil mic pentru trei proiecte de câte 4 MW. Între timp, Guvernul Republicii Moldova pregătește licitații pentru proiecte de energie regenerabilă, punând la dispoziție 60 MW pentru fotovoltaice și 105 MW pentru eoliene.

Cei care nu obțin statutul de producător eligibil pot activa pe piața energiei electrice conform regulilor stabilite de ANRE. Astfel, Moldova continuă să își diversifice sursele de energie, asigurând o tranziție spre un sistem energetic mai sustenabil și eficient.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share