Alte știri

Republica Moldova îl comemorează astăzi pe Ștefan cel Mare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 2 Iulie 1504 s-a încheiat domnia lui Ștefan Cel Mare și Sfînt, Domn al Moldovei. A domnit 47 de ani. A fost o domnie plină de acțiune, dedicată construcției și întăririi Țării Moldovei.

Cel mai des ni-l amintim pe Ștefan cel Mare ca pe un luptător, care a dus peste 40 de războaie și bătălii apărînd hotarele și interesele țării, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

”Dar Ștefan nu a fost doar un luptător talentat și curajos. A fost un conducător înțelept de țară, care a reușit să mobilizeze neamul, să pună umărul la dezvoltarea țării. Moldova era o țară stabilă politic și bogată. Unitatea națională a stat la baza puterii economice și militare a Țării Moldovei. Ştefan Cel Mare şi Rusia În timpul domniei lui Ștefan, Țara Moldovei a fost în stare atît să construiască un sistem puternic de fortificații militare și să modernizeze armata, cît și să dezvolte cultura scrisă și arhitectura.

”Cu multe din bijuteriile epocii lui Ștefan cel Mare ne mîndrim și azi și le considerăm cărți de vizită ale Moldovei”, scrie în comunicat. Ștefan cel Mare a lăsat o listă mare de dovezi că noi sîntem în stare să ne construim țara și o putem apăra. Ne-a arătat că putem fi stăpîni la noi acasă și putem fi vecini buni, cînd sîntem respectați. Dar pentru asta trebuie să fim uniți și să credem în noi, să nu ne lăsăm măcinați de conflicte interne și să ne concentrăm pe prioritățile țării. Ștefan cel Mare ne-a unit și ne-a arătat cît de mari putem fi. Din păcate istoria ne-a dat mulți alți domnitori, care ne-au dezbinat și ne-au învățat să fim mici. Avem multe lecții de învățat de la Marele Ștefan și e timpul să le însușim. Numai Oamenii Mari ne pot învăța să facem lucruri mari. Lucruri mari, care ar demonstra că sîntem urmașii lui Ștefan cel Mare”, mai scrie în comunicatul Guvernului.

Citește și: EXCLUSIV // Un bărbat din Talmaza, Ștefan Vodă a murit după ce s-a electrocutat în timp ce suda o balustradă

loading...

Comments are closed.