Republica Moldova înconjurată de NATO. Ucraina a primit statutul de ţară aspirantă la aderare

moldova si nato, ucraina in nato, cerere de aderare nato

NATO a oferit Ucrainei statut de ţară aspirantă la aderare, un statut pe care îl au deja Georgia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina. Macedonia şi Bosnia-Heţegovina sunt în acest moment singurele ţări aspirante care au un Plan de Acţiune.

Într-o declaraţie de presă din 9 martie se spune că „uşile NATO rămân deschise pentru orice ţară europeană care îşi poate asuma responsabilităţile unui stat membru şi poate contribui la securitatea zonei euro-atlantice”.

Ţările care îşi exprimă intenţia de a adera la NATO încep printr-un dialog intens cu Alianţa Nord-Atlantică, după care urmează participarea la manevre comune în cadrul Planului de Acţiune în vederea aderării (MAP), scrie Adevarul citat de Timpul.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un conflict secesionist cu miliţiile pro-ruse, izbucnit după ce Rusia a anexat forţat peninsula Crimeea în martie 2014. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest conflict intern.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, preşedintele Georgiei,Giorgi Margvelaşvili, a declarat că intrarea Georgiei în NATO ar putea contribui la stabilitatea Alianţei. Aflat la Bruxelles, Margvelaşvili a prezentat şi priorităţile ţării sale pentru summitul NATO din iulie: „Vrem să fim membri. Vrem să fim primiţi, merităm să fim primiţi, am făcut totul pentru asta”.

Ţările NATO s-au declarat de acord la summitul ALianţei din 2008 din România cu primirea Georgiei şi Ucrainei Progresul Georgiei spre NATO a fost însă blocat de conflictele îngheţate din Oseţia de sud şi Abhazia, regiuni care şi-au declarat independenţa de Georgia, cu sprijinul Rusiei.

Preşedintele Margvelaşvili crede însă că tocmai aceste conflicte îngheţate trebuie să grăbească admiterea Georgiei în NATO, pentru a contracara eficient influenţa Rusiei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share