Republica Moldova își consolidează angajamentul pentru tranziția energetică

Consolidarea acțiunilor climatice și accelerarea tranziției energetice în Europa și în țările învecinate au fost discutate în cadrul ”Mesei Rotunde Ministeriale a Comunității Energetice”, unde ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit cu E.S. Kadri Simson, Comisarul European pentru Energie, și alți reprezentanți de nivel înalt ai statelor contractante ale Comunității Energetice și ai Comisiei Europene.

În cadrul evenimentului, ministrul Parlicov a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a atinge obiective ambițioase de decarbonizare și de aliniere la standardele europene în domeniul energiei și climei. Au fost menționate câteva dintre țintele setate de țara noastră pentru 2030, printre care creșterea ponderii energiei regenerabile la 27% din consumul final de energie, o cotă de 30% din energia electrică generată din surse regenerabile și menținerea consumului total de energie la 2,8 Mtoe.

”Pentru Moldova, dezvoltarea infrastructurii energetice și diversificarea surselor de energie sunt fundamentale pentru o tranziție energetică sigură și sustenabilă. Ne propunem să atragem investiții în tehnologii cu emisii reduse și să adoptăm soluții inovatoare, astfel încât să contribuim la agenda internațională de decarbonizare. Totodată, investim în eficiență energetică, ca să reducem consumul de energie” a declarat ministrul Parlicov.

Printre prioritățile menționate de Victor Parlicov se numără implementarea de scheme de sprijin competitiv pentru energie regenerabilă, dezvoltarea capacităților de stocare a energiei și eficientizarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, fiind planificată modernizarea a peste 500.000 m² de spații locative până în 2027. De asemenea. Programul EcoVoucher, susținut de UE, acoperă până la 80% din costul echipamentelor eficiente energetic, contribuind la înlocuirea electrocasnicilor în gospodării și reducerea consumului de energie.

În cadrul evenimentului, ministrul Parlicov și partenerii din Comunitatea Energetică, împreună cu Uniunea Europeană, au convenit asupra consolidării colaborării pentru accelerarea tranziției energetice și pentru atingerea obiectivelor comune de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. S-a stabilit un angajament ferm de a continua implementarea Foii de Parcurs pentru Decarbonizare și de a avansa proiecte de energie regenerabilă și eficiență energetică, astfel încât să asigurăm o tranziție către o economie verde și sustenabilă. Partenerii au subliniat importanța atragerii investițiilor și au convenit asupra unor acțiuni concrete de sprijin reciproc, care vor întări reziliența energetică în întreaga regiune și vor contribui la obiectivul comun de neutralitate climatică până în 2050.

Total
0
Shares
Total
0
Share