În Republica Moldova, tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică, cu aproape 2 000 de pacienți diagnosticați în 2024, dintre care 145 sunt copii, conform Ministerului Sănătății. Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale de Profilaxie a Tuberculozei (TBC).
Potrivit autorităților, numărul cazurilor de tuberculoză este în descreștere, iar rețeaua de laboratoare din țară este dotată cu toate metodele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru identificarea micobacteriei și testarea sensibilității acesteia la medicamentele antituberculoase.
Tuberculoza este o boală infecțioasă care afectează de obicei plămânii, dar poate viza și alte organe. Bacilul tuberculozei se transmite prin aer, prin inhalarea particulelor emise de persoanele cu TBC activă, prin tuse, vorbire sau strănut. Fiecare pacient netratat poate infecta între 10 și 15 persoane anual.
Simptomele bolii includ tuse persistentă, expectorații cu sânge și dureri toracice, în special în cazurile cu afectare respiratorie. Tratamentul este disponibil și gratuit în Republica Moldova, având o durată de 4 până la 12 luni.
Medicii subliniază importanța vaccinării pentru prevenirea tuberculozei, iar în țara noastră, peste 95% dintre copiii nou-născuți sunt vaccinați, ceea ce ajută la prevenirea infecțiilor și reduce riscul de forme extrarespiratorii, cum ar fi meningita tuberculoasă.