Lifestyle

Republica Moldova se află printre țările europene care au înregistrat o pondere ridicată a femeilor – membre în Parlament

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Parlament activează 262 de doamne deputate și angajate ale Secretariatului – 57 la sută din numărul total de parlamentari și angajați.

40 de femei, ceea ce reprezintă 39,6% din corpul de deputați, sunt în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a. Este cel mai mare număr de doamne parlamentare pe care l-a avut Legislativul de la Chișinău vreodată.

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate” are în componența sa un număr de doamne deputate peste media generală: 26 de femei din 63 de deputați sau 41,27%. Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – 12 din 32 de deputați sau 37,5%. Cota femeilor printre deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului politic ”Șor” este de 33,33% – două femei din șase deputați aleși.

Republica Moldova se află printre țările europene care au înregistrat o pondere ridicată a femeilor-membre în Parlament.

Țara noastră a implementat măsuri de stimulare a participării femeilor în alegeri. În 2016 au fost introduse modificări în legislație referitoare la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la formarea Guvernului, la constituirea forurilor de conducere a partidelor politice și în procesul de constituire a listelor electorale pentru alegerile naționale și locale.

În legislatura curentă, Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Este un instrument indispensabil al sistemului de ocrotire a drepturilor omului. Moldova a devenit, astfel, al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică Convenția de la Istanbul.

 

loading...

Comments are closed.