Actual

Republica Moldova se alătură Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

Pinterest LinkedIn Tumblr

Țara noastră va adera la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (CCCT OMS). Asta prevede un PROIECT de lege, care a fost adoptat astăzi la ședința plenară a Parlamentului.

Prin acțiunea de aderare la protocol, Republica Moldova își va reafirma poziția și orientarea prioritară de a implementa măsuri eficiente, menite să combată traficul ilicit cu produse din tutun.

Astfel, scopul final al aderării Republicii Moldova la acest protocol este combaterea comercializării ilegale a produselor de tutun și, respectiv, excluderea presiunilor suplimentare asupra sistemelor de sănătate și pierderilor veniturilor pentru economie.

Potrivit datelor statistice, ponderea comerțului ilicit cu produse de tutun în țara noastră constituie 2-3 procente din volumul total al acestor produse plasate pe piață. Asta duce la neîncasarea în bugetul de stat a circa 40 de milioane de lei anual.

Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la CCCT OMS a fost adoptat la 12 noiembrie 2012. Până în prezent, la el au aderat 63 de state și Uniunea Europeană.

loading...

Comments are closed.