Republica Moldova se menține în clasamentul Tier 2, stabilit de Departamentul de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane

Departamentul de Stat al SUA a prezentat recent Raportul anual privind traficul de ființe umane, ediția 2021 (Trafficking in Persons Report/TIP), în care au fost reflectate și evaluate măsurile întreprinse de 190 state, printre care și Republica Moldova, în prevenirea și combaterea unuia din cele mai periculoase fenomene infracționale transfrontaliere, numit și sclavia modernă, care se manifestă în diferite forme în unele cazuri deosebit de cumplite cum ar fi: exploatarea sexuală a femeilor și copiilor, traficul de organe și materiale privind abuzul sexual asupra copiilor (pornografie infantilă).
Potrivit concluziilor expuse în Raport, autoritățile Republicii Moldova au depus eforturi impunătoare pentru atingerea standardelor în combaterea definitivă a traficului de persoane, păstrându-și poziția TIER 2 de rând cu state precum: Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Israel ș.a. și cu o treaptă mai sus decât România, Irlanda, Azerbaidjan ș.a.
În Raport a fost apreciată menținerea în organele Procuraturii a structurilor specializate din cadrul Procuraturii Generale, a Birourilor Antitrafic din cadrul PCCOCS.
Concomitent, în raport a fost remarcată elaborarea de către Procuratură a  „Ghidului privind Normele/instrumentele juridice internaționale și naționale în domeniul combaterii abuzului și exploatării sexuale a copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare”. Prin această instrucțiune metodologică obligatorie pentru procurori, ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigație au fost dezvoltate tehnici și remarcate practici, care urmează a fi utilizate în cazuri de categoria respectivă.
Totodată,  Raportul conține și unele recomandări, printre care pot fi menționate:

• investigarea viguroasă, urmărirea penală și condamnarea traficanților, care să includă și implicarea oficialilor în astfel de cazuri;

• întreprinderea măsurilor de combatere a corupției în sectorul judiciar și în cadrul organelor de aplicare a legii, inclusiv luarea de măsuri pentru a proteja anchetatorii și procurorii de la influența externă și corupția internă;

• asigurarea că victimele traficului, inclusiv copiii, nu sunt penalizate în mod necorespunzător pentru faptele ilegale pe care traficanții le-au obligat să comită.

• identificarea pro-activă a victimelor traficului de persoane, în special a copiilor, inclusiv prin examinarea indicatorilor de trafic în rândul populațiilor vulnerabile și a cetățenilor care se întorc în Moldova și trimiterea victimelor la facilități de îngrijire pentru asistență.

Total
0
Shares
Total
0
Share