Alte știri

Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor semna un acord de împrumut în valoare de 70 milioane euro

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a aprobarea în cadrul ședinței de astăzi semnarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 şi Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii”.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, împrumutul în valoare estimativă de până la 70 milioane euro este structurat în 2 componente și reprezintă un răspuns eficient și prompt la necesitățile Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, precum și consecințele acestei pandemii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Guvernul Republicii Moldova estimează ca resursele financiare din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30 iunie 2022.

Entitatea implementatoare a proiectului este desemnată Instituția Publică „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă”.

loading...

Comments are closed.