Alte știri

Republica Moldova solicită la ONU retragerea trupelor militare ruse din Transnistria

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU. O scrisoare în acest sens a fost trimisă de către reprezentantul permanent al țării noastre la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru.

În scrisoarea trimisă de către Victor Moraru la ONU se menţionează că prezența militarilor ruși pe teritoriul țării noastre reprezintă un pericol la adresa securității și păcii la nivel internațional. Diplomatul a atașat și un fragment din declarația Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, adoptată în 1999, în care era salutat angajamentul Rusiei de a scoate trupele rusești de pe teritoriul Moldovei până la sfârșitul anului 2002.

Moraru a menționat că de atunci, autoritățile de la Chișinău au continuat să depună eforturi pentru a soluționa problema prezenței armate a Rusiei în Transnistria, care însă nu au dat roade până acum.

Forțele pacificatoare rusești au ajuns în stânga Nistrului încă în 1992. Acestea păzesc și depozitele militare din Transnistria, unde se păstrează peste 20 de mii de tone de muniții. Scoaterea lor de pe teritoriul din stânga Nistrului a început în 2001, fiind însă întreruptă de către autorităţiile din partea trasnistreană trei ani mai târziu din cauza unor tensiuni cu Chișinăul. Cea de-a 72 Adunare Generală a ONU va începe în data de 12 septembrie.

Amintim că Parlamentul a cerut Rusiei să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul ţării noastre. O declaraţie în acest sens a fost adoptată la propunerea Partidului Democrat din Moldova. Deasemenea, despre acest lucru a vorbit și președintele PDM, Vlad Plahotniuc, când a fost într-o vizită de lucru la New York.

Parlamentul Republicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării, constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.

Parlamentul insistă pentru transformarea misiunii actuale de menținere a păcii, într-o misiune civilă cu mandat internațional. Și cere Federației Ruse să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Parlamentul se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de pastrare a suveranității statului.

loading...

Comments are closed.