Republica Moldova va înăspri condițiile pentru dobândirea cetățeniei

Republica Moldova a decis să înăsprească condițiile pentru dobândirea cetățeniei, în contextul creșterii numărului de aplicanți din Federația Rusă și Ucraina, influențată de războiul din Ucraina. În ultimii doi ani, aproximativ 70% dintre solicitanții cetățeniei moldovene au fost cetățeni ruși și 20% cetățeni ucraineni.

Autoritățile moldovene au descoperit multiple încercări de fraudă, solicitanții prezentând documente de proveniență necunoscută. Aceasta a condus la necesitatea unor verificări mai stricte și a unor măsuri suplimentare de securitate.

Noile măsuri, care urmează a fi votate de către Parlament, includ extinderea termenului de examinare a cererilor de recunoaștere a cetățeniei de la 6 luni la un termen suplimentar de până la 6 luni pentru verificări suplimentare, având în vedere fluxul crescut de solicitări. De asemenea, toate cererile vor trebui coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate, care va avea autoritatea de a respinge cererile pe motive de securitate națională.

Printre alte modificări importante se numără clarificarea condițiilor pentru recunoașterea cetățeniei, stabilind că doar persoanele majore (peste 18 ani) pot aplica pentru cetățenie prin naturalizare, aliniindu-se astfel cu practica europeană. În plus, se vor elimina interpretările contradictorii privind dobândirea cetățeniei de către minori fără cererea părinților.

O altă măsură vizează introducerea unei excepții pentru persoanele născute și domiciliate în Moldova, care nu dețin cetățenia altor state, pentru a fi recunoscute ca cetățeni moldoveni fără restricțiile legate de cazierul judiciar.

Autoritățile subliniază importanța adoptării rapide a acestor amendamente pentru a răspunde adecvat creșterii fluxului de solicitări și riscurilor de securitate. Noile reglementări vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și se vor aplica inclusiv cererilor aflate în curs de soluționare.

În ianuarie 2024, autorităţile din Republica Moldova au declarat că întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, o creştere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina.

Total
0
Shares
Total
0
Share