Alte știri

Republica Moldova va ratifica Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind serviciile de sănătate ocupațională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va ratifica Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională pentru a asigura, în acest fel, protecția sănătății angajaților în caz de boală, boli profesionale și accidente de muncă.  Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului aprobarea respectivului proiect.

”Ratificarea și implementarea de către Republica Moldova a Convenției va contribui la perfecționarea legislației în domeniu și la soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă actualmente salariații: identificarea și evaluarea riscurilor de expunere a lucrătorilor la locul de muncă, monitorizarea factorilor de mediu și a operațiunilor de producție care le-ar putea afecta sănătatea, participarea la procesul de investigare și analiză a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, organizarea acordării  primului ajutor și a asistenței medicale de urgență”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Convenția nr. 161 obligă statele membre să dezvolte treptat serviciile de sănătate ocupațională pentru toți lucrătorii, atât pentru cei angajați în sectorul privat, cât și pentru cei angajați în sectorul public, în toate ramurile economiei naționale. Măsurile întreprinse trebuie să fie adecvate riscurilor specifice ale întreprinderilor.

Prin ratificarea Convenției, fiecare stat recunoaște relevanța standardelor internaționale în domeniul serviciilor de sănătate ocupațională și își asumă obligația de a formula, implementa și revizui periodic o politică națională coerentă în această direcție.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

loading...

Comments are closed.