Alte știri

Restricțiile care de astăzi se relaxează pe teritoriul capitalei

Pinterest LinkedIn Tumblr

De joi, locuitorii capitalei au dreptul să circule fără mască de protecție în spațiile publice deschise, neaglomerate, în aer liber. Aceasta este una din măsurile de relaxare a restricțiilor în contextul situației pandemice prin infecția COVID-19, stabilite prin Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, nr. 39 din 27.05.2021.

În baza indicatorilor de incidență a infectărilor cu COVID-19, în municipiul Chișinău se stabilește gradul de alertă „Cod Galben”. Totodată, în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public și la stațiile de așteptare, rămâne obligatoriu portul măștilor de protecție. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul.

Se sistează efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în piețele comerciale, cu menținerea portului obligatoriu a măștii de protecție de către angajați și vizitatori.

CESPMC a mai decis ca domeniul HORECA să revină la regimul de lucru obișnuit cu respectarea măsurilor antiCovid-19, cu excepția cluburilor de noapte, organizarea discotecilor și karaoke. Organizarea evenimentelor va avea loc cu capacitatea de 50 de procente din locurile sălii. Teatrele și sălile de concerte revin la programul obișnuit, cu păstrarea distanței între persoane de un metru și cu purtarea măștilor.

Locurile de agrement și parcurile de distrații își reiau activitatea, precum și târgurile tematice.

De asemenea, CESPMC a permis organizarea activităților taberelor de odihnă pentru elevi pe teritoriul municipiului Chișinău, cât și a competițiilor sportive.

Evenimentele solemne dedicate ultimului sunet de pe 31 mai, vor avea loc în aer liber, cu prezența fizică și cu admiterea participării în cadrul măsurii a elevilor claselor a IV-a, a IX-a și a XII-a. Vizavi de activitatea instituțiilor preșcolare, se permite comasarea grupelor de copii și transferurile la alte grădinițe, în contextul desfășurării lucrărilor de reparație.

Procesul de imunizare anti-COVID-19, cu orice vaccin disponibil și aprobat pentru utilizare în Republica Moldova, rămâne măsura esențială de sănătate publică recomandată pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Vaccinarea împotriva infecției COVID-19 salvează vieți, protejează de forme critice și de decese din cauza noului coronavirus, este un act de responsabilitate civică pentru combaterea pandemiei și revenirea la normalitate. Imunizarea este gratuită și disponibilă pentru toți doritorii, indiferent de viza de reședința sau locul de trai, în toate instituțiile medicale de asistență medicală primară (Centrele Medicilor de Familie  și Centrele de Sănătate).

loading...

Comments are closed.