Revoluționar! Cercetătorii au creat întâmplător o enzimă care distruge plasticul

laborator, cercetătorii au creat întâmplător o enzimă care distruge plasticul, savantii britanici

Oamenii de stiință au creat accidental o enzimă mutantă care distruge sticlele de plastic. Descoperirea ar putea contribui la rezolvarea crizei globale de poluare cu plastic, permițând pentru prima dată reciclarea completă a sticlelor, scrie The Telegraph.

Noua cercetare a fost stimulată de descoperirea în 2016 a primei bacterii care a evoluat în mod natural să mănânce din plastic. Dar testele au arătat că din greșeală au făcut ca molecula să fie chiar mai bună la ruperea plasticului utilizat pentru sticle de băuturi răcoritoare. “Ceea ce s-a dovedit a fost că am îmbunătățit enzima, ceea ce a fost un șoc”, a declarat Prof. John McGeehan de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, care a condus cercetarea. “Este minunat și o reală descoperire.”

Enzima mutantă are nevoie de câteva zile pentru a începe să distrugă plasticul – mult mai rapid decât acesta se descompune în mod natural în oceane. Cercetătorii sunt optimisti și spun că procesul poate fi accelerat și poate deveni viabil la scară largă.

“Ceea ce sperăm să facem este să folosim aceasta enzima pentru a transforma plasticul înapoi în componentele sale originale, astfel încât să îl putem recicla iarăși în plastic”, a spus McGeehan.

Aproximativ un milion de sticle din pastic sunt vândute în fiecare minut pe tot globul și doar 14% dintre acestea ajung să fie reciclate. Majoritatea ajung în oceane, unde continuă să fie o sursă gravă de poluare.

În prezent chiar și acele sticle care sunt reciclate pot fi transformate numai în fibre opace pentru îmbrăcăminte sau covoare. În schimb, noua enzimă indică o modalitate de a recicla sticlele din plastic în plastic „curat”, ceea ce ar putea reduce necesitatea de a produce noi materiale plastice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share