Rezultatele unui studiu privind disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor destinate persoanelor consumatoare de droguri au fost prezentate la Parlament

Disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor destinate persoanelor consumatoare de droguri a constituit tematica unor studii prezentate, astăzi, pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. La eveniment au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai instituțiilor publice din domeniu, ai societății civile, experți.

Studiile reprezintă o analiză comprehensivă a posibilităților de dezvoltare și de extindere a serviciilor oferite persoanelor consumatoare de droguri.

Deputata Liliana Grosu, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că situația persoanelor consumatoare de droguri a constituit subiectul mai multor discuții și consultări organizate pe platforma Comisiei parlamentare de profil. „Urmare a acestor discuții ne-am propus să realizăm o cercetare, o cartografiere a serviciilor din Republica Moldova oferite persoanelor consumatoare de droguri. Pornind de la aceste constatări, să ne gândim cum putem dezvolta în continuare o rețea de servicii accesibile și calitative. Propun să analizăm rezultatele acestui studiu, care este unul complex și reflectă realitatea și să trasăm acțiunile noastre viitoare”, a menționat în debutul evenimentului, vicepreședinta Comisiei Liliana Grosu.

Studiul a avut drept scop evaluarea și cartografierea serviciilor integrate (farmacologic și psihosocial) pentru persoanele consumatoare de droguri din perspectiva disponibilității și accesibilității în sectorul civil (instituții publice și private) și penitenciar, precum și a cartografierii surselor și volumului de finanțare a acestora. Recomandările studiului se referă la dezvoltarea cadrului normativ național în vederea eliminării barierelor legale în accesibilitatea și acceptabilitatea tratamentului dependenței; evaluarea și fortificarea sistemului de asistență narcologică; revederea mecanismului actual de supraveghere medicală narcologică în baza registrului de evidență și consecințele sociale ale acestuia. O altă recomandarea vizează asigurarea accesului copiilor și adolescenților, inclusiv al celor cu probleme de consum de droguri din detenție, la programe de prevenire, screening și tratament (testare HIV, schimb de seringi, prezervative, farmacoterapie cu opioide), inclusiv în cazul consumului substanțelor psihoactive noi, alcoolului și a tutunului.

Totodată, au fost prezentate rezultatele unui raport-analiză a mecanismelor de colaborare intersectorială și finanțare a serviciilor pentru promovarea măsurilor alternative pedepselor și arestului preventiv pentru persoanele consumatoare de droguri. Scopul acestui raport a vizat identificarea potențialelor surse de finanțare din bugetul public pentru serviciile psihosociale oferite persoanelor ce săvârșesc infracțiuni asociate consumului de droguri în calitate de măsuri alternative pedepselor (inclusiv arestului).

Studiile au fost realizate de UNAIDS Moldova și Uniunea pentru Echitate și Sănătate, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, și au avut ca obiectiv evaluarea situației actuale a serviciilor oferite în Republica Moldova persoanelor consumatoare de droguri, precum și elaborarea recomandărilor pentru a reglementa disponibilitatea, accesul, calitatea și acoperirea financiară a acestor servicii.

Total
0
Shares
Total
0
Share