Rezultatele unui studiu sociologic! Ce salariu minim doresc tinerii din Republica Moldova?

salarii medii, salarii minime, studiu sociologic

Atunci când iau decizia de a se angaja, tinerii, în majoritatea cazurilor, se așteptă la un salariu de 5000 de lei, deși sunt conștienți că oferta angajatorului va fi nu mai mare de 4000 de lei. Așa arată datele studiului realizat de Magenta Consulting privind așteptările salariale ale tinerilor speciliști.

Care tânăr specialist are așteptări salariale mai mari?

Tinerii din sate au așteptări mai mari față de salariul minim cu care ar fi de acord să înceapă – 5000 de lei, față de 4750 de lei în cazul tinerilor din orașe. Această tendință ar putea fi explicată de pregătirea tinerilor din sate să plece peste hotare, în cazul în care nu au de lucru, în timp ce tinerii din orașe sunt mai dispuși să analizeze totuși oferta locală, chiar dacă nu li se pare atât de avantajoasă. Cu toate acestea, atât respondenții din mediul rural, cât și cei din mediul urban sunt de părere că mai mult de 4000 nu li se va propune. Cu referire la salariul considerat ireal, în cazul tinerilor din orașe, limita este mai ridicată – 8000 de lei.

La nordul sau sudul țării, se pare că munca tinerilor ar putea să coste mai puțin decât în cazul celor din regiunea centrală. Tinerii de la sud, în general, nu speră că vor putea primi mai mult decât 3500 de lei pe lună.

În timp ce fetele ar accepta un loc de muncă cu 4500 de lei, băieții, totuși, ar prefera să primească un salariu de minimum 5000 de lei.

Se pare că tinerii care abia își fac studiile la școlile profesionale, precum și acei care învață la licee, au cele mai mici așteptări față de salarii. Absolvenții facultăților nu ar accepta salarii mai mici decât 5000 de lei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share