Rezultatele vizitei în Rusia a președintelui Dodon: creditul de 300 mln $ de la ruși și posibilități de export fără taxe vamale

Igor Dodon, Vladimir Putin

Federația Rusă va prelungi facilitățile și posibilitatea de export fără taxe vamale pentru 5 poziții tarifare, iar lista companiilor cu drept de export pe piața rusă va fi extinsă. Președintele Igor Dodon a oferit astăzi, 23 decembrie, mai multe detalii despre vizita sa de săptămâna trecută în Rusia și întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Vladimir Putin, scrie newsmaker.md.

Săptămâna curentă, guvernul Federației Ruse urmează să aprobe o hotărâre de guvern prin care prelungește acele facilități și posibilități de exporturi fără taxe vamale pe 5 poziții tarifare, cât și urmează să examineze posibilitatea de introducere, în regim preferențial, a încă 5 poziții tarifare. De asemenea, în timpul apropiat, vor fi deschise posibilitățile de export pe piața rusă pentru încă circa 150-200 de companii din Republica Moldova”, a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă, după întâlnirea tradițională de luni dimineața cu premierul Ion Chicu și speaker-ul parlamentului, Zinaida Grecianîi.

Potrivit șefului statului, un alt subiect discutat cu reprezentanții Kremlinului a fost solicitarea de obținere a creditului de 300 de milioane de dolari pentru proiectele de infrastructură.

„Decizia de principiu a fost luată. În ianuarie urmează a fi negociate condițiile la nivelul reprezentanților ministerelor Finanțelor de la Chișinău și Moscova, pentru ca la începutul sesiunii parlamentare din februarie, acest acord să fie ratificat de pralement”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că banii vor fi obținuți în condiții similare cu creditele contractate anterior de la partenerii occidentali.

„Vă asigur: condițiile nu sunt mai rele decât cele semnate cu partenerii noștri din Occident, fie că este vorba despre România, fie că e vorba de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiții”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a menționat, de asemenea, că în contextul prelungirii acordului dintre Kiev și Moscova prinvind tranzitul de gaz pe teritoriul Ucrainei, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, de la 1 ianuarie, va fi realizată prin conductele tradiționale iar prețul va fi mai mic decât cel din 2019.

Total
0
Shares
Total
0
Share