Rishi Sunak ar putea deveni astăzi noul premier al Regatului Unit

Fostul șef al Trezoreriei Britanice, Rishi Sunak, este favoritul pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii în câteva zile – sau chiar ore – după ce fostul lider Boris Johnson a renunțat la concursul pentru conducerea Partidului Conservator, informează AP.

După demisia lui Liz Truss săptămâna trecută, partidul de guvernare alege anul acesta al treilea prim-ministru al Marii Britanii într-o perioadă de tulburări politice și provocări economice severe.

Sunak, în vârstă de 42 de ani, este singurul candidat cu sprijin confirmat din partea a peste 100 de parlamentari, numărul necesar pentru a candida la alegeri. Liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, are mult mai puține expresii de susținere, dar își propune să atingă pragul până la închiderea nominalizărilor la ora 14:00.

Dacă Mordaunt nu ajunge la 100 de nominalizări, Sunak va câștiga prin aclamație și s-ar putea muta în 10 Downing St. până luni seară.

În caz de eșec, cei 357 de parlamentari conservatori vor organiza luni un vot orientativ pentru a-și arăta preferința. Dacă niciunul nu va renunța ulterior, alegerea va reveni celor 172.000 de membri de partid din întreaga țară, rezultatul fiind anunțat vineri.

Total
0
Shares
Total
0
Share