Procuratura din Frankfurt pe Main a deschis o anchetă privind posibila ocolire a sancțiunilor impuse miliardarului rus Roman Abramovici. Autoritățile au confiscat patru automobile de lux, printre care un Mercedes CLK GTR, un Lamborghini Reventón și două Bugatti Chiron, a căror valoare totală depășește câteva milioane de euro. Mașinile sunt acum depozitate într-o companie specializată în vânzarea de vehicule de colecție și sport din Oberzulme, Baden-Württemberg. În urma confiscării, acestea nu mai pot fi vândute, închiriate sau ipotecate. Informația a fost transmisă de Spiegel Online pe 8 februarie.
În plus, anchetatorii de la Oficiul Federal pentru Afaceri Penale și de la Centrul pentru Aplicarea Sancțiunilor au efectuat mai multe percheziții într-o vilă din Garmisch-Partenkirchen, Bavaria, despre care se suspectează că ar aparține, în final, lui Abramovici. În timpul perchezițiilor, au fost confiscate și lucrări de artă care ar putea constitui probe.
Vila, construită la sfârșitul secolului XIX, a fost anterior deținută de fiica lui Boris Elțîn, Tatiana Diacenko. În 2005, primarul din Garmisch-Partenkirchen a declarat că Abramovici ar fi achiziționat proprietatea prin intermediul uneia dintre companiile sale. Locuitorii din zonă l-au văzut frecvent pe omul de afaceri acolo. În prezent, registrul cadastral german indică firma Parados Limited, înregistrată în Liechtenstein, ca proprietar al imobilului.
Avocatul lui Abramovici a afirmat că clientul său nu este proprietarul final al vilei și al vehiculelor respective și că acestea nu au fost deținute de acesta la momentul impunerii sancțiunilor.
Miliardarul este suspectat de încălcarea legii comerțului extern și a obligațiilor de declarare a activelor față de Banca Federală Germană și Oficiul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor. Dacă anchetatorii vor dovedi vinovăția sa, Abramovici riscă până la un an de închisoare sau o amendă.
Roman Abramovici a fost inclus pe lista sancțiunilor Uniunii Europene și Marii Britanii în martie 2022, aproape imediat după invazia Rusiei în Ucraina. Motivele invocate pentru sancționarea sa au fost legăturile sale strânse și de lungă durată cu președintele Vladimir Putin, care i-ar fi permis să-și păstreze o avere considerabilă. Abramovici a contestat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, dar a pierdut procesul.