Alte știri

România a câștigat două proiecte de înfrățire instituțională, unul în Republica Moldova, de 2,9 mil. euro

Pinterest LinkedIn Tumblr

România a câștigat două noi proiecte vizând înfrățirea instituțională (twinning), unul în Republica Moldova și unul în Tunisia, în valoare totală de 2,9 milioane euro. Proiectele, atribuite de către Comisia Europeană, prevăd acordarea de asistență tehnică instituțională în domeniul bancar, respectiv al prevenirii corupției, informează Realitatea.md

Autoritatea donatoare de asistență tehnică pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar, este Consorțiul România – Olanda – Lituania.

Țara vecină, în calitate de lider de proiect, este reprezentată de Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, având parteneri juniori De Nederlandsche Bank, Olanda și Lietuvos Bankas, Lituania. Acestea vor oferi asistență Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova pentru sprijin în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător DCFTA /AA.

Experții Băncii Naționale a României au o vastă experiență în acordarea de asistență în cadrul proiectelor de twinning (înfrățire instituțională), după inițiative similare în Serbia, Georgia, Albania și Republica Moldova.

Valoarea proiectului este de 1,72 milioane euro. Va demara în luna septembrie a.c., având o durată de implementare de 24 luni.

Autoritatea donatoarea de asistență tehnică pentru Tunisia, în cadrul proiectului Sprijin instituțional pentru prevenirea corupţie, este Consorțiul Franța – Germania – România. Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Direcția Generală Anticorupţie și Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit E.V. (IRZ), din Germania sunt parteneri juniori în proiectul de prevenire a corupției, al cărui lider este Agence Française Anticorruption (AFA), Franța.

Obiectivul principal al acestui proiect, de care va beneficia Instance Nationale de Lutte contre la Corruption (INLUCC), din Tunisia, este consolidarea sistemului și mecanismelor de prevenire și combatere a corupției, în conformitate cu acquis-ul UE, cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici în domeniu, contribuind la consolidarea integrității și îmbunătățirea standardelor și principiilor de bună guvernare.

Experții Direcţiei Generale Anticorupţie din România au oferit și în trecut asistență instituțiilor beneficiare din Moldova, Serbia și Turcia. Proiectul va demara tot în luna septembrie 2021, având o valoare de 1,2 milioane euro și o durată de implementare de 30 luni.

Managementul administrativ și financiar al celor doi noi proiecte de twinning va fi asigurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Generală Mecanisme și Instrumente Financiare Europene Nerambursabile.

loading...

Comments are closed.