Economic

România este principalul furnizor de motorină și benzină în Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Automobilele și tractoarele moldovenilor circulă cu motorină românească fără ca șoferii măcar să bănuiască acest lucru. Percepția generală că Federația Rusă este principalul furnizor de combustibil pentru Republica Moldova este demontată de rapoartele Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), scrie moldNova.

Dacă analizăm piața de benzină, motorină și gaze lichefiate, observăm că de mai mulți ani România este principalul furnizor de benzină și motorină, iar Rusia deține supremanția doar în livrările de gaz lichefiat. Din cele 240.000 tone de motorină „arsă” de moldoveni, 190.000 tone a provenit din România, conform datelor ANRE pentru primele 6 luni ale anului.

România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere, deținând din totalul importurilor o cotă de 96,3% la benzină și 77,2% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică ce permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici, este menționat în raportul ANRE.

Același raport ANRE mai arată că în 2017 Republica Moldova a importat motorină în proporție de 18,9% din motorină Federația Rusă, 2% din Belarus, 1,8% din Bulgaria.

loading...

Write A Comment