Politic

România nu are informații despre vreun atac politic al Rusiei împotriva Republicii Moldova, susține Klaus Iohannis, președintele României

Pinterest LinkedIn Tumblr

România nu are informații nici despre vreun atac politic al Rusiei împotriva Republicii Moldova, susține Klaus Iohannis, președintele României, fiind combătute declarațiile Maiei Sandu despre o tentativă de lovitură de stat.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”Rusia a purtat permanent în ultimii ani un așa-numit război hibrid, asta însemnând și forță militară, dar și dezinformare. Și aceste lucruri le cunoaștem. Știm că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil și instabilitate în Moldova și în politica moldoveană. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din Moldova se simt amenințați, se simt în nesiguranță dacă află despre astfel de intenții.

Și cred că și aici România și românii joacă un rol foarte important, să le dăm asigurări cetățenilor din Republica Moldova, să înțeleagă că noi suntem alături de ei, nu numai cu vorba, ci și cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanță și multe alte lucruri. Este, pe de altă parte, un moment care sigur va genera multe discuții.

Acest decret care a fost anulat nu se referea numai la Moldova și Chișinău, este un decret mai amplu, care se referă la politica externă rusă. Decretul a fost anulat, urmând cât de curând – e vorba, probabil, de câteva zile – să apară noul decret care descrie politica externă în acest domeniu și vom vedea ce va cuprinde acel nou document. Este important și pentru cetățenii din Moldova, dar și pentru noi cum se va poziționa și oficial Rusia în aceste chestiuni.

Oricum ar fi, vreau să subliniez că noi suntem alături de Moldova”, a declarat Iohannis după forumul de la Varșovia.

”România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet – în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice. În momentul acesta, ştiți foarte bine că îi sprijinim cu electricitate, gaz, și așa mai departe, îi ajutăm să-și reformeze instituțiile, dar suntem dispuși și eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe, dacă situația o va impune”, a mai spus liderul de la București.

loading...

Comments are closed.