România obține pentru prima dată un post de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii ale UE, anunță Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD) și prim-ministru al României, a anunțat o realizare istorică pentru țară, subliniind importanța funcției deținute de România în cadrul Uniunii Europene. Pentru prima dată de la aderarea României la UE, un român va ocupa poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene, având sub coordonare unul dintre cele mai semnificative portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi Sociale, Demografie.

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, va gestiona acest portofoliu major, care include administrarea unei cincimi din bugetul Uniunii Europene, în valoare de 235 de miliarde de euro. Marcel Ciolacu a subliniat că această poziție nu doar că plasează România în centrul deciziilor de la Bruxelles, dar și oferă o platformă esențială pentru influențarea politicilor în domenii vitale precum educația, drepturile sociale și locurile de muncă. De asemenea, Mînzatu va coordona programe-cheie de finanțare, printre care Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

„Astăzi, România a primit recunoașterea binemeritată a eforturilor depuse în cadrul Uniunii Europene, prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale, cu potențial legislativ și politic solid”, a declarat premierul României.

Marcel Ciolacu a evidențiat și alte poziții importante ocupate de România la nivel european: Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, și Dragoș Benea, președintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGIO) din Parlamentul European. „Aceste realizări reflectă recunoașterea fără precedent a rolului României în cadrul Uniunii Europene, în special prin contribuția membrilor familiei social-democrate europene”, a adăugat acesta.

Premierul României a criticat, de asemenea, pe cei care au denigrat țara și capacitatea de negociere la Bruxelles: „Astăzi, aceștia au primit o lecție extrem de dură – niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare. Trebuie să ne luptăm pentru dezvoltarea ei.”

Această realizare confirmă consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene și contribuie la conturarea unei influențe sporite în domeniile esențiale pentru viitorul european.

Total
0
Shares
Total
0
Share