România sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate.

Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat în data de 19 aprilie 2024, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Totodată, pentru modificarea unor articole din prezenta Hotărâre nr. 6 din 19.04. 2024, în data 26.04.2024 a fost convocat, tot în sistem hibrid, CNSU adoptându-se astfel, o noua hotărâre actualizată, respectiv HCNSU 7/26.04.2024.

Prin hotărârile nou adoptate se acordă asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Transportul bunurilor se realizează pe cale aeriană până în Republica Cipru cu resurse naționale puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, respectiv, pe cale terestră cu mijloacele din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, până în Republica Elenă/Republica Turcia și ulterior pe cale maritimă până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru. Potrivit prevederilor Mecanismului European de Protecție Civilă transportul ajutorului umanitar pe relația Republica Cipru – Fâșia Gaza, se realizează cu ajutorul agențiilor specializate ONU.

Total
0
Shares
Total
0
Share