România va interzice cerealele ucrainene pentru încă 30 de zile

România va interzice cerealele ucrainene pentru încă 30 de zile, anunță premierul de la București, Marcel Ciolacu. Decizia va acorda guvernului ucrainean răgaz pentru a veni cu propuneri de export care să afecteze fermierii români cât mai puțin.

Premierul român a declarat că va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicția importului de cereale ucrainene.

„În primul și în primul rând a fost o discuție pe care am avut-o și sâmbătă și duminică, cu premierul Ucrainei și cu Comisia. Ați văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE. Pe aceeași logică a venit și prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România”, a spus Ciolacu.

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. Cu toate acestea, Polonia, Slovacia și Ungaria au spus că vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a salutat această decizie, dar a subliniat că „Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”, țărilor care încalcă legislația Uniunii Europene.

Fermierii din cele cinci țări învecinate cu Ucraina s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Total
0
Shares
Total
0
Share