Politic

Românii să consume mai puțină energie electrică, iar cantitatea economisită să o trimită în Republica Moldova, spune Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, scrie G4Media.ro

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În același interviu, Sandu a explicat de ce țara noastră vrea mai multă energie electrică de la centralele românești.

”Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie Cuciurgan (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Noi cumpărăm, dacă nu greșesc, aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai creștem puțin această cantitate. Probabil această cantitate cumpărate din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan.

Am primit o asigurare că România vrea să ne ajute și va căuta toate resursele, toate soluțiile pentru ca să ne ajute. Este foarte, foarte important pentru noi, așa cum am spus și în Parlament, acest ajutor ne va permite să rămânem parte a lumii libere și și acesta este obiectivul nostru”, a declasat Sandu.

În același context, președintele Republicii Moldova a mai spus că la situația de astăzi consumatorii din Republica Moldova pot achita tariful pentru energia electrică importantă din România, iar din acest motiv ar trebui de prelungit contractul.

”Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important”, a spus Sandu.

Interviul integral poate fi citit aici.

loading...

Comments are closed.