Marți după-amiază, membrii a două comisii din Parlamentul European au adresat întrebări candidatei din România, înaintată de premierul Marcel Ciolacu pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. Portofoliul său propus include domeniile „Oamenii, Competențele și Pregătirea.”
În discursul său introductiv, Roxana Mînzatu a subliniat că, dacă va fi confirmată, va prioritiza pregătirea, locurile de muncă de calitate și echitatea socială. Mînzatu intenționează să lanseze un Dialog European pentru a afla așteptările oamenilor cu privire la muncă și echilibrul între viața profesională și cea personală și a anunțat un nou plan de acțiune pentru implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale.
Pentru a întări capacitatea de pregătire, Mînzatu și-a propus să promoveze mobilitatea forței de muncă și să introducă inițiative precum Portabilitatea Competențelor, destinată recunoașterii calificărilor la nivel european. Aceasta a subliniat și importanța formării în domenii cheie, precum științele, tehnologia, ingineria și matematica (STEM) și și-a asumat angajamentul de a dezvolta abilități competitive, inclusiv digitale.
Mînzatu a declarat că va promova un parcurs pentru locuri de muncă de calitate, asigurând implementarea legislației europene privind salariul minim și legile sociale. De asemenea, dorește să întărească Autoritatea Europeană a Muncii, susținând condiții de muncă echitabile pentru toți, cu un accent special pe persoanele cu dizabilități și pe tineri, sprijiniți prin Garanția pentru Tineret.
În fața statisticilor care arată că un sfert dintre copiii din UE trăiesc la limita sărăciei și că există un milion de persoane fără adăpost, Mînzatu a evidențiat necesitatea combaterii sărăciei printr-o politică europeană integrată, ce ar include acces la locuințe, energie, transport, sănătate, și promovarea egalității de gen.
Un Erasmus+ mai inclusiv și mai extins
Întrebată despre programul Erasmus+, Mînzatu a promis un buget mai mare în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF), asigurând că programul va deveni mai inclusiv și accesibil pentru persoanele din medii economice vulnerabile și va susține educația și formarea profesională. Aceasta a subliniat că „noua Comisie va fi una orientată spre investiții,” vizând sinergii între Erasmus+ și Fondul Social European Plus (ESF+).
De asemenea, Roxana Mînzatu a exprimat dorința de a transforma diploma europeană într-o realitate prin creșterea numărului de universități care participă în Alianța Universităților Europene, asigurându-se astfel un titlu de studiu recunoscut la nivel general. Mînzatu a mai fost întrebată despre Agenda pentru Profesori și relația dintre copii și noile tehnologii.
La final, președinții comisiilor și-au exprimat nemulțumirea față de denumirea portofoliului, considerând că aceasta nu reflectă suficient necesitatea concentrării pe locuri de muncă de calitate și nu menționează educația.