Unul dintre rapoartele Pentagonului cu privire la armamentul nuclear al principalelor rivale ale Statelor Unite ale Americii susţine că Rusia a construit şi operează un submarin autonom capabil să fie o veritabilă torpilă nucleară.
Chiar dacă mare parte din echipamentul militar al Rusiei datează de pe vremea Uniunii Sovietice, Kremlinul nu s-a sfiit niciodată să dezvolte şi arme noi. Unul dintre aceste proiecte este reprezentat de submarinul autonom denumit ”Kanyon”, dronă care seamănă destul de mult cu o torpilă. El poate fi lansat de pe unul dintre submarinele nucleare de clasă Sarov şi poate fi echipat cu un focos nuclear de 100 de megatone, scrie Adevărul.
De asemenea, Kanyon este capabil să călătorească la o viteză de 56 de noduri şi are o rază de acţiune de 6200 de kilometri. Nu numai că este capabil să lovească coasta unei ţări, însă poate fi şi detonat la distanţă, în adâncul mării, cu scopul de a crea un tsunami radioactiv capabil de a produce un adevărat dezastru climatic.
În plus, adâncimea la care Kanyon poate călători este una extrem de mare, de aproape 1000 de metri. Nu numai că impactul unui astfel de dispozitiv poate fi devastator, însă el poate fi îsoţit de încă trei ”Kanyon”-uri, deoarece submarinele nucleare ruseşti pot adăposti un număr total de patru drone subacvatice autonome.