Alte știri

Rusia a testat submarinul nuclear Belgorod, cel mai mare construit în lume în ultimii 30 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia a testat pentru prima dată un nou submarin nuclear gigant în ape deschise, la câteva zile după înfruntarea în Marea Neagră cu Marea Britanie. Belgorod este considerat a fi cel mai mare submarin dezvoltat în ultimii 30 de ani și a fost utilizat în Marea Albă, potrivit presei de stat ruseşti.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

După ce va primi aprobarea pentru utilizare, nava va fi capabilă să lanseze lovituri nucleare cu şase torpile Poseidon intercontinentale. De asemenea, va acţiona ca o navă-mamă pentru submarine mai mici, cu scufundări adânci, având braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării, notează Mediafax.

Royal Navy a anunţat la începutul acestui an că va desfăşura o navă-spion specială pentru a opri astfel de submarine, care sabotează interesele Marii Britanii.

Belgorod, ale cărui specificaţii exacte nu sunt cunoscute, este supus testelor producătorului şi urmează să fie predat statului rus spre sfârşitul acestui an.

Acesta urmează să servească flota din ţară, au declarat pentru presa de stat surse apropiate ministerului rus al apărării. Dar există îngrijorări în Occident că va fi dislocată în Arctica şi Atlanticul de Nord, unde Moscova şi-a sporit semnificativ activitatea submarină în ultimii ani.

Luna trecută, Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie, a declarat că Moscova este „ameninţarea adversarului numărul unu” a Marii Britanii şi că apele britanice au fost „vizitate în mod regulat” de navele ruseşti.

Testarea submarinului nuclear vine la doar câteva zile după confruntarea cu Marea Britanie în Marea Neagră, petrecută într-o zonă pe care Rusia a revendicat-o după anexarea Crimeei, în 2014.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.