Rusia acuză Marea Britanie şi Statele Unite că incită la conflict în Marea Neagră

Rusia a acuzat Marea Britanie şi Statele Unite vineri de încercare de a incita la conflict în Marea Neagră şi a declarat că îşi va apăra graniţele folosind toate mijloacele posibile, inclusiv forţa militară, notează Reuters, citat de Agerpres.

Viceministrul de externe Serghei Riabkov s-a exprimat la o zi după ce Moscova a avertizat Marea Britanie că va bombarda navele britanice în Marea Neagră dacă ceea ce a numit drept acţiuni provocatoare ale marinei britanice se vor repeta în largul coastei Crimeii, anexate de Rusia.

Agenţia de presă rusă RIA l-a citat pe Riabkov declarând că Washingtonul şi Londra alimentează conflictul în regiune prin neacceptarea Crimeei ca parte a Rusiei.

Rusia consideră peninsula parte a teritoriului său. Ea a anexat Crimeea în 2014, dar peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca fiind parte a Ucrainei, aminteşte Reuters.

“Washingtonul şi Londra neagă realitatea (…) încercând să provoace conflicte”, a declarat el. “Acestea sunt ape teritoriale ruseşti, aceasta este graniţa noastră. Pot confirma că noi o vom apăra cu toate mijloacele posibile, inclusiv militare”, a adăugat Riabkov.

Rusia a anunţat miercuri că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe în calea unei nave de război britanice pentru a o alunga din apele Mării Negre în largul coastei Crimeii.

Marea Britanie a respins descrierea de către Rusia a incidentului. Potrivit Londrei, focurile de armă ar fi fost parte a unui “exerciţiu de artilerie” rus anunţat în prealabil şi nu a fost lansată nicio bombă.

Londra a confirmat că un distrugător britanic, HMS Defender, a navigat prin ceea ce a descris drept ape aparţinând Ucrainei.

Separat, Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că începe exerciţii comune ale marinei şi forţelor aeriene în estul Mediteranei, unde Moscova operează o bază aeriană pe coasta Siriei.

Total
0
Shares
Total
0
Share