Externe

Rusia, acuzată că își răpește proprii cetățeni pe care îi trimite cu forța la luptă în Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățeni ruși din Cecenia au spus că sunt recrutați împotriva voinței lor și obligați să lupte ca „voluntari” în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit mai multor organizații care apără drepturile omului, informează The Daily Beast.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Sute de ceceni sunt victime ale unui program de „răpire în masă”, potrivit 1Adat, un grup care luptă pentru drepturile omului, împotriva corupției din Cecenia și a propagandei rusești.

„Cei răpiți sunt obligați să semneze un document prin care declară că sunt voluntari ce urmează să fie trimiși în Ucraina”, potrivit 1Adat. Dacă refuză să semneze, autoritățile ruse îi amenință cu fabricarea de dosare penale. „Toți cei care merg în Ucraina în acest mod sunt folosiți pe linia frontului, sunt carne de tun”.

Vayfond, o altă organizație care apără drepturile omului a dezvăluit în luna mai că a primit zeci de mesaje de la ceceni fără experiență militară care au spus că sunt forțați să meargă la război, informează The Daily Mail.

„Ei și familiile lor sunt amenințați și forțați să semneze documente”, au spus oficialii Vayfond conform publicației Ukrainska Pravda. „Cu toate că nu își doresc sub nicio formă să meargă la război, trebuie să o facă împotriva voinței lor. În plus, în caz de rănire sau deces, documentele prevăd beneficii financiare foarte mici și nu cele anunțate de propagandă”.

„Kadîroviții” au intrat pe teritoriul Ucrainei din primele zile ale invaziei rusești
Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat luna aceasta că așa-numiții „kadîroviți” au început să intre pe teritoriul Ucrainei din primele zile ale invaziei militare la scară largă a Rusiei. „În încercarea de a înfrânge rezistența ucraineană, Rusia a folosit din greu personalul auxiliar.”

În rândul acestora se regăsesc și forțele cecene care numără probabil câteva mii de luptători și care activează în principal în sectoarele Mariupol și Lugansk.

„Desfășurarea de trupe din grupuri atât de diferite demonstrează problemele de aprovizionare pe care Rusia le întâmpină în Ucraina și contribuie cel mai probabil la o comandă dezorganizată ce continuă să îngreuneze operațiunile rusești”, se mai specifică în raportul ministerului britanic.

Rusia a pierdut zeci de mii de soldați în cele trei luni de război, potrivit datelor publicate de armata ucraineană, ceea ce l-a făcut pe Putin să își abandoneze planurile ambițioase de a stăpâni toată Ucraina, concentrându-se acum pe cucerirea regiunii de est a țării.

Din cauza pierderilor suferite în război, Moscova s-a văzut forțată să se folosească de mercenari precum cei din Grupul Wagner. În ultima vreme, forțelor ruse „le-a fost dificil” să lupte în Ucraina, a remarcat săptămâna trecută la Moscova chiar liderul cecen Kadîrov.

 

loading...

Comments are closed.