Rusia consideră că companiile petroliere americane ar putea reveni în țară, iar Kremlinul este, de asemenea, interesat de proiecte comune cu Statele Unite în zona arctică, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe (RFPI), înainte de începerea negocierilor bilaterale la Riad, informează agențiile de presă ruse, citate de DW.
”Noi credem că, într-un anumit moment, se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești, pe care Rusia le-a oferit?”, a spus Dmitriev, subliniind că companiile petroliere americane aveau ”afaceri foarte de succes” în Rusia înainte de impunerea sancțiunilor.
Dmitriev a adăugat că marile companii petroliere americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de euro din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, iar administrația fostului președinte american Joe Biden ”a transmis foarte multe mesaje greșite” despre starea economiei ruse.
Conform publicației The Moscow Times, până la invazia rusă în Ucraina, doar o singură companie americană, Exxon Mobil, era activă în industria petrolieră din Rusia, deținând 30% din proiectul ”Sakhalin-1”. După introducerea sancțiunilor, compania a anunțat retragerea din proiect, dar nu a reușit să vândă participația sa, deoarece Kremlinul a prelungit de două ori termenul pentru aceasta.
La începutul războiului din Ucraina în 2022, și alte mari companii petroliere americane – Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes – au anunțat retragerea de pe piața rusă. Dmitriev a subliniat că Rusia a reușit să-și restabilească producția de petrol cu ajutorul acestor companii.
În 18 februarie, la Riad, Dmitriev a fost însoțit de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și de consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, în cadrul negocierilor cu delegația americană condusă de secretarul de stat Mark Rubio. ”Negocierile au fost pozitive”, a declarat Dmitriev.
În cadrul aceleași vizite, oficiali americani au criticat decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a respinge o propunere a administrației Trump privind resursele naturale din Ucraina, considerând-o ”o decizie pe termen scurt”.