Rusia interzice exporturile de benzină pentru jumătate de an după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, scrie Hotnews.ro

Interdicţia, anunţată prima dată de RBC, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak.

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia au obligat autoritățile ruse să ia această măsură.

De la începutul anului, Ucraina a atacat cu drone cel puțin nouă instalații rusești, inclusiv rafinării, depozite de petrol și terminale de gaze din regiunile Briansk, Kursk, Volgograd, Iaroslavl, Leningrad, Krasnodar Krai și Sankt Petersburg.

Ca urmare a acestor atacuri, exporturile de benzină s-au prăbușit cu 37% în ianuarie, în timp ce vânzările de motorină au scăzut cu 23%, a anunțat Ministerul rus al Energiei.

Autoritățile ruse dau asigurări că nu există probleme pe piața internă

Ministerul a explicat că scăderea exporturilor a fost rezultatul unor „reparații neprogramate” la rafinării și a necesității de a aproviziona piața internă.

Ministerul rus al Energiei a dat asigurări că nu există și nu vor exista probleme de aprovizionare pe piața internă și că există stocuri consistente de motorină și benzină.

Dacă atacurile vor continua cu intensitatea actuală, „un inconvenient s-ar putea transforma într-o problemă”, a declarat Serghei Vakulenko, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.

„Rafinăriile sunt importante pentru economie și pentru purtarea războiului – mașinile și camioanele, tractoarele și combinele, tancurile și navele, avioanele civile și militare trebuie să fie alimentate cu benzină, motorină și kerosen, nu cu țiței”, a declarat Vakulenko.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan – au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share