Alte știri

Rusia nu va trimite trupe în Afganistan, deşi situaţia acolo este ”preocupantă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia nu intenţionează să trimită trupe în Afganistan, în pofida preocupării sale faţă de situaţia din această ţară după retragerea trupelor americane şi ofensiva talibanilor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Nu. Nu există nicio discuţie pe acest subiect”, a răspuns Peskov la o întrebare la conferinţa sa zilnică de presă, adăugând însă că situaţia în Afganistan după retragerea trupelor americane şi a aliaţilor acestora este ”foarte preocupantă”.

”Constatăm că, din nefericire, are loc o destabilizare” în ţara central-asiatică, a continuat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, care a vorbit şi despre agravarea situaţiei la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan.

Luni dimineaţă, 1.037 de militari afgani s-au văzut obligaţi să se refugieze pe teritoriul tadjic din cauza unei ofensive a mişcării talibane. Militarii afgani au fost nevoiţi să se retragă din mai multe districte ale provinciei Badakhshan, cucerită de talibani, şi au fost primiţi în Tadjikistan pe baza ”principiului bunei vecinătăţi şi al neingerinţei”, potrivit grănicerilor tadjici.

În acest context, Peskov a semnalat că, ”în funcţie de cum evoluează situaţia – şi nu evoluează cel mai bine posibil -, militarii şi grănicerii noştri vor lua unele măsuri”.

Între anii 1992 şi 2005, supravegherea frontierei dintre Tadjikistan şi Afganistan a fost preluată de grănicerii ruşi, în virtutea unui acord între Rusia şi Tadjikistan.

Forţele coaliţiei internaţionale au început retragerea din Afganistan pe 1 mai, conform promisiunii preşedintelui american Joe Biden acest proces urmând să se încheie pe 11 septembrie. Această retragere creează însă un vid de securitate de care profită talibanii pentru a prelua sub control tot mai multe teritorii.

loading...

Comments are closed.