Alte știri

RUSIA // O fată a fost BĂTUTĂ ore-n șir și STRANGULATĂ cu cablul de la fierul de călcat de către fostul său iubit. Vecinii au alertat de ȘAPTE ORI poliția

Pinterest LinkedIn Tumblr

O tânără din Rusia a fost bătută cu deosebită cruzime timp de 3 ore și jumătate de către fostul său iubit, ulterior, fiind strangulată cu firul de la fierul de călcat. Vecinii au sunat poliția de șapte ori, dar organele nu au venit, decât după ce victima era deja moartă, transmite Telegraph.md

Aliona Popova, co-fondatoarea rețelei de ajutor reciproc pentru victimile violenței domestice „Tu nu ești singură” („Ты не одна„) a postat pe rețeaua Facebook povestea omorului unei domnișoare din orașul Kemerovo, studentă anul 5 la Universitatea Tehnică de Stat din Kuzbass, Vera Pehteleva, care a avut loc în ianuarie 2020.

Fostul său iubit a omorât-o, timp de 3,5 ore, pe Vera Pehteleva, în vârstă de 23 de ani. Câteva ore în șir vecinii sunau la poliție, implorau să intervină, dar polițiștii nu veneau. Într-un final, vecinii au spart singuri cu o rangă ușa de fier, dar era deja era prea târziu.

În acest timp, fostul iubit Vladislav Kanius i-a provocat Verei cel puțin 56 de răni corporale: vânătăi, tăieturi, nasul rupt și traumă cranio-cerebrală. Criminalul nu a lăsat loc viu pe corpul fetei. În cele din urmă, acesta a strangulat-o pe Vera cu firul de la fierul de călcat.

Conform spuselor lui Popova, care a primit materialele dosarului de la sora lui Pehteleva, motivul omorului a fost faptul că fata a decis să se despartă de Kanius. În ziua omuciderii, Pehteleva a trecut pe la ex-boyfriend-ul său, după lucruri; din apartament nu i-a mai dat drumul nimeni.

Fata a încercat să scape, dar Kanius a smuls-o de la ușă și a continuat să o bată„, scria Popova.

Vecinii lui Kanius au auzit țipăte de femeie. Ei au sunat la poliție nu mai puțin de șapte ori, dar la chemare nu a venit nimeni. Într-un final, vecinii singuri au spart ușa apartamentului lui Kanius, dar Pehteleva în acel moment era deja moartă.

Kanius a fost acuzat de omor și riscă acum de la 6 la 15 ani de închisoare. Popova a atras atenția, că ucigașul va fi judecat doar pentru omor (partea 1, articolul 5 a Codului Penal al Federației Ruse), dar nu pentru omor cu cruzime deosebită (partea 2, articolul 105 a CP al FR), pentru care este prevăzută pedeapsă inclusiv cu închisoare pe viață.

Acuzarea nu a fost întărită, în pofida petiției rudelor decedatei. În constatarea acuzației nu este specificat că Kanius „și-a bătut joc de victimă ore în șir„, a menționat Popova. Din cauza asta el poate primi un termen mic și să fie eliberat condiționat.

La povestea omorului lui Pehteleva au recționat mii de oameni și Comitetul de anchetă. Însă polițiștii care au ingorat apelul, pot scăpa doar cu amendă

Postarea lui Popova a atras o atenție sporită. La momentul publicării acestui material, postarea respectivă a fost distribuită de 4,6 mii ori pe Facebook și a acumulat 4,2 mii comentarii. Printre cei care au distribuit postarea se numără și renumita interpretă rusă Valeria.

Mama victimei, Oksana Pehteleva, la data de 21 februarie, într-o discuție cu postul de televiziune „360” a confirmat că i s-a refuzat în recalificarea acuzației într-una mai dură. „Comitetul de anchetă, când a transmis cazul în judecată, în două cuvinte – „de patru ori a lovit și a strangulat” – gata. Torturile, batjocura, nu se ia în calcul deloc.” a declarat aceasta.

Pe site-ul Change.org în aceeași zi a apărut o petiție pentru ca să fie agravată acuzația în adresa lui Kanius (la momentul publicării acestui material, petiția a acumulat 91 000 semnături).

La postarea lui Popova a reacționat și Comitetul de anchetă. Biroul a confirmat că în legătură cu omorul lui Pehteleva a fost deschis un dosar penal pe faptul neglijenței a doi polițiști – șeful turei unității de gardă, în vârstă de 41 de ani și ofițerul de serviciu operațional al sectorului de poliție „Leninski” din Kemerovo, în vârstă de 40 de ani (după cum scrie Taiga.info este vorba despre maiorul Mihail Balashov și căpitanul Dmitri Tarizyn).

După cum a declarat CA (Comitetul de Anchetă), cei doi au recpționat alerta că Pehteleva este bătută, dar nu au trimis grupa operativă să verifice informația. Polițiștii nu și-au recunoscut vina, însă ancheta a adunat dovezi irefutabile împotriva lor, a declarat CA.

Cei doi pot primi amenzi până la 120 000 ruble (cca 28 000 lei) sau până la 360 de ore de muncă în folosul comunității, sau un an de muncă corecțională, sau până la 3 luni de arest. Șefii acuzaților i-au atras la o răspundere disciplinară severă, a declarat Ministerul de Afaceri Interne al Federației Ruse.

Popova consideră nedrept faptul că polițiștii pot scăpa doar cu o amendă relativ mică:

Acum statul apără interesul ucigașului și poliției. Astfel de atitudine vizavi de violența domestică a devenit în Rusia o normă. Statul continuă să privească violența domestică nu ca pe o crimă, dar ca pe o tradiție seculară a familiei ruse și în care nu e necesar amestecul. În rezultat, statul stă într-o parte și așteaptă, când va prelua următorul cadavru. Acest dosar trebuie să aibă o răspândire cât mai largă în societate. Nu putem permite ca ucigașul să scape cu un termen mic de detenție, iar polițiștii – cu amendă.

Mai târziu, Aliona Popova a publicat descifrarea negocierilor vecinilor ucigașului presupus cu poliția

La 23 februarie, Aliona Popova a mai publicat o postare referitor la omuciderea lui Pehteleva. De data asta aceasta a publicat descifrarea unor apeluri, făcute de vecinii lui Kanius în ziua omorului fetei. Popova a declarat că a primit materialul de la sora victimei.

Activista și-a exprimat încrederea că polițiștii trebuie să primească o „pedeapsă severă„, dar a adăugat că conform datelor de care dispune, rudele apropiate ale unuia dintre acuzați activează în sistemul judiciar din Kemerovo și că „toate relațiile și resursele pot fi direcționate ca acest caz să fie mușamalizat.”

Apelul Nr.1

Locatar: Alo, bună ziua. Noi am avea nevoie de chemat poliția, aici la vecini se întâmplă un fel de masacru. Fata urlă, chiar isteric. Ușa de acolo nu se deschide. Toți care pot bat în ușă.

Operator: Apelul a fost transmis angajaților poliției.

Apelul Nr.2 

Pe fundalul apelului, țipăt de femeie: „Aaa, nu, nuuuuu, nu, aaaaaa„.

Locatar: Domnișoară, dvs. auziți cu ea urlă de după ușă?

Operator: Eu ce trebui să fac?

Locatar: Unde-i miliția, bl****?

Operator: De ce vorbiți așa?

Locatar: Dar cum să deschid ușa? Are s-o omoare azi acolo, bl****!

Operator: Poliția va veni. Nu trebuie să înjurați!

Ultimul apel

Locatar: Am chemat serviciul cu o oră jumătate în urmă. Așa și nu a venit nimeni, am spart ușa cu propriile forțe, fata este moartă. Acțiunile noastre de mai departe?

Operator: Rămâneți pe fir, vă conectez cu poliția, am să trimit și angajații serviciului de urgență.

Dosarul lui Kanius a ajuns în judecată încă din noiembrie. Dar deocamdată ședințele au fost amânate din cauza lipsei acuzatului și a martorilor. Iar pe 26 februarie au început a fi judecați polițiștii care nu au reacționat la apel.

sursa: Meduza.io

Citește și: NASA a ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance. Inginer: „Se pare că internetul a spart codul în șase ore”

loading...

Comments are closed.